Stoofschotel van kip, saffraan en cranberry

Iraans/Arabisch - hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 min. + 2 uur stoven

In de winter ben ik dol op stoofschotels en vandaag heb ik weer een lekker exemplaar gemaakt! Een stoofschotel met onder andere kip, saffraan, cranberry en hazelnoten. Die hazelnotencrunch staat overigens niet op de foto, ik was vergeten het erover te strooien, maar ik zou het zeker niet weglaten. Het staat feestelijk en is heel erg lekker. Dit gerecht is ook heel geschikt om met de kerstdagen te serveren. Breekt het angstzweet je uit van het idee een hele kalkoen te moeten vullen? Dan is dit recept voor jou misschien een goed idee! Het gerecht is volledig van tevoren klaar te maken en is vol van smaak. En cranberry hoort er natuurlijk helemaal bij in deze tijd van het jaar. Lekker met geroosterde groenten, bijvoorbeeld bimi (minibroccoli), groene asperges of venkel.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 grote ui
  • 2 kippenbouten
  • een paar saffraandraadjes
  • 0,5 tl kaneel
  • 0,5 tl gember
  • 1 tl gemalen komijn
  • sap van 1 citroen
  • 1,5 el honing
  • een flinke handvol gedroogde cranberries
  • een handje hazelnoten
  • evt. 1 el maizena

Wat ga je doen

Snipper de ui. Verhit olie in een braadpan of hapjespan en fruit hierin kort de ui. Doe de kippenbouten erbij en bak tot de bouten rondom lichtbruin worden.

Voeg de saffraandraadjes aan de kippenbouten toe en roer goed door zodat de saffraan zich over de pan verdeelt. Voeg de komijn, kaneel, gember en het citroensap toe. Voeg ook een flinke snuf peper en zout toe. Roer goed door.

Schenk er zoveel kokend water bij tot de kip net onder water staat. Voeg ook de honing toe en laat met het deksel op de pan op laag vuur ongeveer 1 uur zachtjes koken.

Voeg na dat uur de gedroogde cranberries toe. Laat nogmaals een uur koken, op een zo laag mogelijk pitje.

Haal dan de kip uit de pan en laat een beetje afkoelen. Verwijder het vel en de botten en doe het vlees terug in de pan. Laat dan de saus op hoog vuur zonder deksel een beetje inkoken, zoveel als je zelf lekker vindt. Je kunt de saus eventueel ook een beetje binden met maizena. Maak hiervoor een papje van 1 eetlepel maizena met een beetje koud water en voeg dit vervolgens aan de saus toe.

Rooster ondertussen de hazelnoten in een klein koekenpannetje tot ze beginnen te verkleuren. Hak ze daarna doormidden. Tot hier kun je het allemaal vooraf voorbereiden. Je hoeft de kip dan alleen voor het serveren nog weer op te warmen op een laag pitje. Bestrooi voor het serveren met de gehakte hazelnoten. Je kunt er eventueel ook nog wat cranberries overheen strooien, dat geeft een mooie rode kleur.

Kip met saffraan en cranberry

4 reacties op “Stoofschotel van kip, saffraan en cranberry

  1. Margriet

    we hebben een nieuwe favoriet op het menu!

  2. Emma

    Heerlijk!!!? wij eten het als het kan elke week! Ik kijk er altijd al naar uit al we het eten!!?

    1. Hoi Emma, bedankt voor je berichtje 🙂 Leuk dat je de kip saffraan schotel zo lekker vindt!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip