Surinaamse pasteitjes

Surinaams - Hapjes - bereidingstijd: 30 minuten + 15 min. oventijd

Deze Surinaamse pasteitjes zullen op geen enkel Surinaams feestje ontbreken. Wat voor ons de kaas, worst of bitterballen is, is voor de Surinamers pastei. Ik snap dat wel, ik zou het zelfs geen enkel probleem vinden om onze kaas en worst in te ruilen voor deze pasteitjes. Want oh, wat is dit lekker zeg! Ik moet zeggen dat ik eerst wat bedenkingen had, vooral vanwege de doperwten en wortelen die er in gaan. Dat riep bij mij toch de associatie op van die goedkope potten met worteltjes en doperwten, en laat ik daar nu net niet van houden. Maar zo in het geheel gaat het prima! De iets drogere vulling combineert goed met het vettere bladerdeeg. Ik heb er voor gekozen om allemaal kleine pasteitjes te maken, je kunt ook 1 grote pastei maken. Bedek hiervoor een ovenschaal met bladerdeeg en leg hier de vulling in, dek dit weer af met bladerdeeg. Je zou ook nog kleinere pasteitjes kunnen maken, gebruik dan een half plakje bladerdeeg per hapje. Het is maar net wat je zelf leuk vindt!

 

Ingrediënten voor  portie (10 pasteitjes)

Wat ga je doen

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.

Kook de kipfilet in een pan met ruim water en het maggiblokje in ongeveer 12-15 minuten helemaal gaar. Laat de kip een beetje afkoelen en pluis de kip daarna met je handen helemaal uit elkaar, in kleine stukjes.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de wortelen in kleine stukjes.

Verhit een beetje olie in een wok en fruit de ui en knoflook hier in aan, tot de ui begint te glanzen. Voeg dan de kip, wortel, doperwten, mais, kappertjes, masala, sambal en ketjap toe. Roer goed door elkaar en bak kort. Proef of het mengsel goed op smaak is, breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. Draai het vuur uit.

Leg op elk plakje bladerdeeg een ruime eetlepel van de vulling. Klap de plakjes als een driehoekje dicht en druk de randjes goed aan met een vork. Bestrijk de flapjes met het ei.

Bak de Surinaamse pasteitjes ongeveer 18 minuten in de oven.

Lekker om te serveren met een beetje piccalilly of sambalketchup (meng een beetje sambal door de ketchup).

24 reacties op “Surinaamse pasteitjes

    1. Leuk! Moest even googelen wie phoewa qua familie ook alweer precies is, maar ik heb het gevonden hoor, haha 😉

    2. Hetmien

      In suinaamse pastei hoort geen masala/kerrie

  1. Meena

    Ik maak dat ook! Alleen zet ik geen masala erin!!

    1. Nice! Ik vind Surinaamse masala zo lekker dat ik het heel graag aan mijn recepten toevoeg 🙂

      1. Elmaza

        Waar Kan ik masala kopen? En is dat poeder of wat anders

    2. Sharon

      Dat hoort er ook niet in. Jammer dat dit recept het stempel ‘Surinaams’ krijgt, terwijl het dat niet is. Tenminste, niet met deze ingrediënten.

  2. greta

    ik vind de meeste Surinaamse gerechten lekker

  3. greta

    heerlijke gerechten en niet moeilijk om te maken duidelijke recepten

  4. Carla Berkemeier

    Ze zijn echt heerlijk. Wat ik mij afvraag, kan ik ze ook ongebakken invriezen?

    1. Hoi Carla, dat zou ik niet doen. Plakjes bladerdeeg die zijn ontdooid uit de diepvries, kun je niet voor een tweede keer invriezen voordat je ze gebakken hebt.

      1. Carla Berkemeier

        Was ik al bang voor? bedankt voor het advies

  5. Harriëtte

    Hallo kun je de maïs ook vervangen door iets anders. Ik ben er allergies voor

    1. Kimm

      Kleine blokjes aardappel

  6. Marjoled

    Ik ken ze met gehakt ipv kip. Ga deze ook een keer maken lijken me erg lekker.

  7. Jolanda Schipper

    Je kunt kipfilet makkelijk pluizen door ze met de mixer fijn te maken. Is in 2 min klaar! Ook makkelijk met sotosoep.?

  8. Suze Jansen

    Je kan ook zelf deeg maken dan kan je ze wel invriezen
    Zelfrijzendbalmeel zout suiker en gesmoltenroomboter en wat water dat kneden toe het niet meer plakt aan je handen
    Dan balletjes maken uitrollen vullen dichtklappen met vork de randjes aandrukken en dan bakken

  9. Wilma

    Heerlijk recept! We zijn er met de hele familie gek op.

  10. Babita

    Als we visite krijgen maken wij ook vaak deze pastei ook wel bekend als Samosa. Altijd tevreden gasten en vooral als we de er een zelfgemaakte mango of tomatenchutney erbij serveren. Wel een tip!! gebruik absoluut geen doperwten uit pot. Daar zit geen bite en smaak aan en is vaak al overcooked.

  11. Melany

    Is massala een poeder of een soort sausje?

    1. Hoi Melany, sorry voor mijn late reactie 😉 Masala is een specerijenmengsel, je vindt het oa bij de toko. Je kunt het eventueel ook vervangen door kerriepoeder. Groetjes Elianne

  12. Pingback: Surinaamse pasteitjes – Blog van Marielle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip