Werelds weekmenu week 16

Voor mij moet een ‘goed’ weekmenu aan een aantal kenmerken voldoen: ik wil graag een goede afwisseling tussen vegetarisch/vis/vlees (al eet ik zelf in de praktijk minder vlees dan ik meestal in het weekmenu doe), daarnaast wil ik voldoende variatie tussen verschillende keukens/landen/werelddelen en tot slot vind ik het belangrijk dat er afwisseling is in de koolhydraten (aardappels/pasta/rijst/brood etc.) en de groenten. Zo wordt het echt nooit saai aan tafel. Ook met dit weekmenu reizen we weer de hele wereld over en zit er veel variatie in de ingrediënten. Er komen noedels, wraps, aardappels, pasta en rijst op tafel en qua groenten is er veel variatie met oa peultjes, taugé, paprika, tomaat, asperges, komkommer, sla, paksoi, champignons en spinazie. Wat is er toch veel moois verkrijgbaar!

Ik heb nog even een klein praktisch puntje aangepast in het weekmenu, vanaf nu zie je met de letter V achter het gerecht direct of het om een vegetarisch gerecht gaat. Een gerecht dat makkelijk vegetarisch te maken is, zal ik aangeven met V opt. Ik hoop dat je het handig vindt.

Maandag – Laksa curry soep (Maleisië)

Laksa is een noedelsoep uit Maleisië die je maakt met currypasta, limoensap, kokosmelk en visbouillon. Natuurlijk is dat niet alles, deze soep vult goed door de noedels, garnalen, ei en verschillende groentesoorten.

 

Dinsdag – Enchiladas (Mexico) V

Ergens rond 2000 maakten de Mexicaanse wereldgerechten faam in Nederland en sindsdien zijn de taco’s, wraps en enchiladas niet meer weg te denken. Deze enchiladas maak je met zwarte bonen, mozzarella, paprika en tomaat.

 

Woensdag – Witte asperges met ham, ei en peterselieolie (Fusion)

Het witte goud is er weer! Vorig jaar maakte ik er dit heerlijke gerecht met gebakken ham, ei, peterselieolie en tomaatjes mee en ik weet zeker dat het dit voorjaar ook weer bij ons op tafel komt. Ik vind deze versie lekkerder dan de klassieke bereiding.

 

Donderdag – Orzo salade (Griekenland) V

Zo langzamerhand mogen de frisse maaltijdsalades ook weer op tafel wat mij betreft. Orzo is een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel, dit maakt je salade wat verfijnder dan wanneer je een grotere pastasoort gebruikt. Deze salade is klassiek Grieks gevuld met feta, olijven, tomaat en komkommer en dat smaakt altijd goed.

 

Vrijdag – Kung Pao kip & paksoi in oestersaus (China)

Kung pao kip was een van mijn favoriete gerechten toen ik in China woonde, kip op smaak gebracht met oa rode peper, sojasaus gember en pinda’s. Een piepklein restaurantje vlakbij mijn huis maakte een heerlijke versie. Daar heb ik nog weleens heimwee naar! Gelukkig heb ik thuis ook een goed Chinees kookboek. Bij deze kung pao kip maak je heerlijke paksoi en kastanjechampignons in oestersaus.

 

Weekendkoken – Sambousek, gevulde pasteitjes (Irak) V

Een twijfelgevalletje of dit nou weekendkoken of weekendbakken is, maar aangezien ik zin had in iets zoets om te bakken, vond ik deze Iraakse pasteitjes ook wel bij weekendkoken passen. Met een salade erbij smaken de pasteitjes heerlijk als avondeten.

 

Weekendbakken – Kanelbullar / kaneelbroodjes (Zweden) V

Zelf broodjes bakken vind ik een van de leukste dingen om te doen. Je moet even geduld hebben met het rijzen, maar als het hele huis dan vervolgens naar zelfgebakken brood ruikt en je een prachtige schaal kaneelbroodjes hebt, dan weet je dat dit het dubbel en dwars waard was!

 

Ga je iets van dit weekmenu maken? Ik ben heel benieuwd of het in de smaak viel. Als je het leuk vindt, kun je een foto delen van het eindresultaat op Facebook of Instagram met #dewereldopjebord of tag @dewereldopjebord, dan vind ik het ook terug. Natuurlijk kun je me ook altijd een berichtje sturen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip