Mujaddara

Arabisch - hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 min. + 25 min. koken

Na al die lekkere toetjes en taarten van de afgelopen tijd, leek het me goed om weer eens een gezond, voedzaam en budgetvriendelijk recept met jullie te delen. Al een paar maanden geleden maakte ik deze mujaddara of mujadara, maar het was er nog steeds niet van gekomen om hem met jullie te delen. En eigenlijk is dat wel prima, want dit gerecht met linzen, rijst, uien en rozijnen is ook een echt herfstgerecht. Wanneer iets een herfstgerecht is kan ik niet precies omschrijven, maar het moet in elk geval verwarmend, kruidig en comfortabel zijn. Wat mij betreft voldoet deze mujaddara daar prima aan.

Mujaddara komt van oorsprong uit Libanon, maar je vindt het eigenlijk in de hele arabische wereld. De basis van het gerecht bestaat uit linzen en rijst of bulgur. Er worden ook bijna altijd gebakken uien aan toegevoegd. Dat vind ik toch zo iets fascinerends, dat zo’n simpele ui na een minuut of 15 in de pan is getransformeerd tot een fantastische smaakmaker! Maar echt, met goed gebakken uien kun je een gerecht naar een hoger niveau tillen. Dan moet je ze trouwens wel echt goed lang bakken, want na 5 minuten heb je die bijzondere smaak nog niet. Goed, genoeg over de uien. Ik voegde verder ook nog rozijnen en specerijen aan mijn mujaddara toe. Ik ben dol op de zoet-hartige combinatie van smaken en de rozijnen zijn een perfecte tegenhanger van de aardse linzen. Al met al een heerlijk gerecht, dat ook nog eens heel vriendelijk is voor je portemonnee. Combineer met wat gegrilde groenten en een beetje Griekse yoghurt en je hebt een heerlijk maaltje! 

Ingrediënten voor 4 personen

mujaddara-2

  • 275 gram basmatirijst
  • 125 gram groene linzen
  • handje rozijnen
  • 2 uien
  • 1 tl komijn
  • 0,5 tl kaneel
  • 0,5 tl kurkuma

Wat ga je doen

Kook de groene linzen in ruim water ca. 15 minuten tot ze (bijna) gaar zijn, maar niet uit elkaar vallen.

Snijd ondertussen de uien in dunne halve ringen. Verhit ruim olie in een koekenpan of wok en bak hierin de uien tot ze helemaal bruin zijn en in omvang flink geslonken. Haal de uien uit de pan en leg op een keukenpapiertje om uit te lekken.

Verhit een klein beetje olie in een wok of braadpan en bak hierin 1 minuut de rijst aan. Voeg de specerijen, groene linzen, rozijnen en een beetje peper en zout toe. Voeg ook ongeveer 500 ml heet water toe. Laat op laag vuur met het deksel op de pan koken tot de rijst helemaal gaar is en al het water opgenomen is. Als het water op is, maar je rijst nog niet gaar, voeg je wat extra heet water toe. Hoeveel je precies nodig hebt, hangt af van je pan en hoe hard je fornuis staat.

Schep de helft van de gebakken uien door de mujaddara en serveer de andere helft er bovenop.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip