Marokkaanse couscous met groenten

Marokkaans - hoofdgerecht - bereidingstijd: 15 min. + 30 min. pruttelen

Couscous met zeven groenten (couscous bidaoui) is een beroemd Marokkaans gerecht. Zoals de naam al aangeeft, zitten er zeven verschillende soorten groenten in. Soms wordt er vlees aan toegevoegd, maar je kunt het ook vegetarisch eten. Vandaag geef ik jullie mijn recept voor couscous met groenten. Geen zeven groenten in dit geval, omdat ik een recept voor 2 personen maak. In mijn couscous gaan uien, courgette, winterpeen en tomaat als groenten. Als je dit gerecht voor meerdere personen maakt, kun je het aantal groenten natuurlijk uitbreiden. Voeg dan bijvoorbeeld ook eens (witte) kool, rapen, aubergine of aardappel toe. De smaak van het gerecht is mild, met toch een beetje pit door de harissa. Het is een heerlijk gerecht, gezond en niet moeilijk te bereiden.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 30 gram rozijnen
  • 125 gram couscous
  • stukje gember van ongeveer 3 cm
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 courgette
  • 1 grote winterpeen
  • 2 tomaten
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 200 gram kikkererwten
  • een paar draadjes saffraan
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl harissa (te vervangen door sambal)
  • een paar takjes verse peterselie

Wat ga je doen

Laat de rozijnen ongeveer 20 minuten wellen in lauwwarm water. Giet daarna af en dep de rozijnen droog met een theedoek of keukenpapier.

Giet 2 el kokend water over de saffraandraadjes en laat in een klein bakje ongeveer 15 minuten staan.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de gember en snijd fijn. Rasp de schil van de winterpeen en snijd in blokjes. Snijd ook de courgette en tomaten in blokjes.

Verhit olie in een braadpan en bak de gember, uien en knoflook voor ongeveer 2 minuten. Voeg dan ook de winterpeen toe en bak 5 minuten mee. Voeg vervolgens de groentebouillon, tomatenpuree, kaneelstokje, harissa en de saffraan + het saffraanwater toe. Laat ongeveer 10 minuten pruttelen. Voeg dan ook de courgette en tomaten toe en laat nog eens 10 minuten pruttelen.

Maak ondertussen de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voeg nu ook de kikkererwten en de rozijnen aan de stoofpot toe en laat zachtjes sudderen tot de wortel en courgette goed gaar zijn. Garneer met de peterselie en geef de couscous erbij.
Marokkaanse Couscous met groenten

2 reacties op “Marokkaanse couscous met groenten

  1. Omi

    Vandaag weer heerlijk gegeten van jouw Chili sin carne.
    Dat moet ieder bezoeker van de blog maar eens proberen.

  2. Opa en Omi

    Nu dan de juiste reactie op de goede schotel.
    We vonden het een heerlijke, niet te moeilijk te bereiden, schotel. Natuurlijk weer iets te veel voor 2 “oudjes”. Gewoon wat invriezen is dan ons devies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip