Snel succes: foul uit Jemen

Jemen – hoofdgerecht/lunchgerecht – bereidingstijd: 25 min.

Toen Renko en ik vorig jaar trouwden, brachten alle gasten een ingrediënt of een recept mee voor een wereldgerecht. Van een tante van Renko kregen we het recept uit Jemen dat ik vandaag met jullie deel. Deze foul wordt in de hele Arabische wereld gegeten. Hoewel dit in Jemen een typisch ontbijtgerecht is, eten wij hem liever als avondmaaltijd. Het gerecht is verrassend in zijn eenvoud en staat snel op tafel. Bij mij kwamen alle ingrediënten uit de voorraadkast! Ik maakte dit recept nu met bruine bonen, je kunt ook kidneybonen of kikkererwten gebruiken of een combinatie van beide. Op naar het recept!

Ingrediënten voor 2-3 personen (als avondmaaltijd)

Foul uit Jemen2

  • 2 el plantaardige olie (olijfolie of arachideolie bijv.)
  • 2 grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • een grote pot bruine bonen – ongeveer 700 gram
  • een blikje tomatenpuree
  • een blik tomatenblokjes
  • 6 pitabroodjes
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el harissa of sambal
  • evt. 1 el baharat

Wat ga je doen

Bak de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de uien en knoflook tot ze glazig zijn.

Bak de tomatenpuree, specerijen en harissa kort mee en voeg vervolgens de tomatenblokjes toe. Laat het zachtjes koken.

Plet de bonen met de hand of in de keukenmachine. Het moet niet helemaal moes worden, een beetje bite en structuur is lekker. Voeg de bonen aan het tomatenmengsel toe en laat het weer aan de kook komen. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat extra harissa als je van pittig houdt.

Serveer de foul met het pitabrood. Breek steeds een stukje van het brood af, doop dit in de foul en eet elke hap in één keer op.

Variatietip: voeg op het eind nog wat gehakte platte peterselie toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip