Griekse pasta met orzo en kippendijen

Grieks - hoofdgerecht - bereidingstijd: 45 min.

Wist je dat niet alleen de Italianen, maar ook de Grieken gek zijn op pasta? In Griekenland hebben ze een hele leuke pastasoort, kritharaki, die de vorm heeft van een rijstkorrel. Bij ons is deze pastasoort meer bekend onder de Italiaanse naam orzo. Vandaar dat ik in dit recept ook de term ‘orzo’ gebruik, al is dat in een Grieks recept dus niet helemaal correct. Ach wat geeft het, als we elkaar maar begrijpen toch? Met deze orzo maakte ik een heerlijke Griekse pasta met een saus van tomaten, rode wijn en kippendijen. De kippendijen garen in de saus en worden zo heerlijk mals en sappig. Om wat extra groenten toe te voegen (ik vond alleen ui en tomaat te weinig), roosterde ik een aubergine in de oven. Deze voeg je op het eind aan de saus toe. De geroosterde smaak van de aubergines past perfect bij de diepe smaak van de rode wijn in de saus. Kook je liever zonder alcohol? Dan kun je de wijn ook achterwege laten. Een heerlijk maaltje en weer eens wat anders dan spaghetti bolognese! 

Ingrediënten voor 2 personen

Pasta met orzo en kippendijen 2

  • 150 gram orzo
  • 200 gram kippendijen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • blikje tomatenpuree
  • blik gepelde tomaten
  • 100 ml rode wijn
  • kaneelstokje
  • laurierblad
  • 1 tl oregano
  • 1 aubergine
  • pecorino kaas

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Snijd de aubergine in reepjes van ongeveer 3 cm lang en 1 cm breed. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de aubergine hierop. Besprenkel met een beetje olijfolie. Rooster de aubergine ongeveer 30 minuten in de oven.

Ga ondertussen verder met het (voor)bereiden van de pasta. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de kippendijen in stukjes.

Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit een beetje olie in een braadpan en fruit hierin de knoflook en ui aan. Voeg vervolgens de kippendijen toe en bak rondom bruin. Voeg dan de rode wijn toe en vervolgens ook het kaneelstokje, laurierblad, oregano, tomatenpuree en gepelde tomaten. Breng verder op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur zachtjes pruttelen. Zodra de aubergines klaar zijn, voeg je ze aan de saus toe. Laat dan nog ongeveer 10 minuten pruttelen. Wanneer de saus teveel dreigt in te koken, kun je nog wat water toevoegen.

Verwijder het laurierblad en kaneelstokje. Serveer de pastasaus over de orzo, maak af met geraspte pecorino.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip