Snel succes: pasta alla norma

Italiaans - hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 min.

Met Italiaanse pastarecepten kun je volgens mij oneindig variëren. Toch ben ik uiteindelijk het meest fan van de klassiekers. Hier vind je al mijn Italiaanse recepten. Vandaag deel ik zo’n klassieker met jullie, eentje die ik tot voor kort nog niet kende, maar nu direct tot mijn favorieten behoort: pasta alla Norma. Deze pasta wordt gemaakt met aubergine en gezouten ricotta. Die laatste is hier niet goed verkrijgbaar, daarom maak ik deze pasta met gewone ricotta en wat parmezaanse kaas als aanvulling voor de pit. Sommige versies gebruiken vers geraspte harde ricotta, anderen bakken de ricotta in de oven. Ik ben dol op gebakken ricotta, dit geeft echter een totaal andere smaakbeleving aan een gerecht dan wanneer je de ricotta zo door de saus roert. Mijn versie is dus met gebakken ricotta en dat moet je écht eens proberen.

Pasta alla norma is afkomstig uit Sicilië. Volgens sommigen staat dit recept symbool voor de vulkaan de Etna, waarbij de aubergine dan de verkoolde bergtoppen zouden moeten voorstellen, de tomatensaus de lava, de basilicum de begroeiing op de berg en de ricotta tenslotte de eeuwige sneeuw. Een ander verhaal dat de ronde doet, is dat deze pasta vernoemd zou zijn naar de opera ‘Norma’ van componist Bellini. Hoe dan ook is het vooral een erg lekker gerecht. Het wordt meestal gemaakt met een buispasta (zoals penne of rigatoni) of spaghetti. Ik gebruikte de gevulde pasta (Tortelloni) van Albert Heijn, deze is gevuld met aubergine, paprika en ricotta en past dus ook goed bij dit gerecht. Kies een pastasoort die je zelf lekker vindt, dan weet ik zeker dat je zult genieten van deze simpele, maar smaakvolle pasta.

Ingrediënten voor 2 personen

pasta alla norma

  • 150 gram pasta naar keuze (of 200 gram als je gevulde pasta neemt)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 aubergine
  • 200 gram ricotta
  • blik gepelde tomaten
  • 1 tl oregano
  • beetje geraspte parmezaanse kaas
  • paar takjes basilicum

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de ricotta op in kleine ‘hoopjes’ van ongeveer 1 eetlepel. Bak de ricotta 25-30 minuten tot de randjes bruin beginnen te kleuren.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de aubergine in blokjes.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit op middelhoog vuur een beetje olie in een wok of hapjespan. Fruit de ui en knoflook hier even in aan, voeg dan de aubergineblokjes toe. Bak mee tot de aubergine zachter begint te worden, zo’n 5-7 minuten. Voeg dan de gepelde tomaten en de oregano toe, samen met wat peper en zout. Breek grote stukken tomaten in stukjes met je spatel. Laat de saus zachtjes pruttelen met een deksel op de pan.

Als de ricotta (bijna) klaar is, voeg je de pasta aan de saus toe. Verwarm nog 1 minuut mee.

Verdeel de pasta alla Norma over de borden. Maak af met de stukken ricotta, een beetje parmezaanse kaas en een paar blaadjes basilicum.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Tip