Pastitsio: Griekse pastaovenschotel

Grieks - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 40 minuten + 45 min. oventijd

Vorig jaar mei hield ik een Griekse themamaand op mijn blog, maar daarna is het een hele tijd stil geweest voor wat betreft Griekse recepten. Er zijn ook zo veel landen met lekkere keukens op de wereld! Doordat ik een pakketje opgestuurd kreeg van GRKfood, een nieuw merk met Griekse producten, werd ik weer getriggerd om met de Griekse keuken aan de slag te gaan. En met succes! Ik ging deze keer aan de slag met een recept voor pastitsio. Dit is een Griekse pastasoort en ook de naam van een ovenschotel die met deze pastasoort gemaakt wordt.

Pastitsio is een lange holle pasta, eigenlijk een soort kruising tussen macaroni en spaghetti. GRKfood heeft deze pastasoort nu in Nederland geïntroduceerd (ik heb hem in elk geval nog nooit eerder in een supermarkt zien liggen). Kun je hem nou alsnog niet vinden, hij is niet overal verkrijgbaar, dan kun je deze ovenschotel ook prima met penne maken. Deze pastaovenschotel zou je eigenlijk wel de Griekse versie van lasagne kunnen noemen. In plaats van lasagenebladen gebruik je in deze ovenschotel 2 laagjes pastitsio. Daartussen komt een tomatensaus met (vegetarisch) gehakt. In mijn versie voegde ik ook nog een paprika en champignons aan deze saus toe. De tomatensaus krijgt extra veel smaak door het gebruik van rode wijn, maar wil je dit liever niet gebruiken, dan is hij ook gewoon zo heerlijk. Op de bovenste laag pastitsio komt een rijke laag bechamelsaus. Heerlijk als je het mij vraagt, ik ben dol op bechamel!

In sommige van de recepten die ik ter voorbereiding las, werd wel 300-500 gram kaas gebruikt voor 4 personen. Om nou te voorkomen dat je echt in een foodcoma beland na het eten van deze pastitsio, heb ik die hoeveelheid wat naar beneden gebracht. Zo zet je iets lekkers, maar ook iets gezonds op tafel met dit gerecht! Wil je nog wat extra groente, het is ook erg lekker om hier een frisse groene salade bij te serveren.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat de pasta een beetje afkoelen.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika in blokjes en de champignons in plakjes.

Verhit een beetje olie in een wok of hapjes. Fruit hierin even de ui en de knoflook aan. Voeg dan het (vegetarisch) gehakt toe en bak een paar minuten mee. Vegetarisch gehakt hoeft maar kort gebakken, rauw ‘gewoon’ gehakt bak je tot het bruin is. Vervolgens voeg je de champignons en paprika toe. Bak deze ongeveer 5-7 minuten mee, tot de champignons zacht beginnen te worden. Dan voeg je de kaneel en oregano toe en vervolgens ook de rode wijn (als je die gebruikt). Voeg ook de tomatensaus (passata) toe. Als je geen wijn gebruikt hebt, voeg je nu nog 200 ml heet water toe (op basis van 4 personen). Breng verder op smaak met peper en zout. Laat de saus op laag vuur rustig pruttelen terwijl je verder gaat met de bechamelsaus.

Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en bak 2 minuten mee, zodat de bloem een beetje kan ‘garen’. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer ondertussen goed met een garde. Laat op middelhoog vuur de saus in enkele minuten indikken tot de saus bijna de dikte van een vla heeft. Roer steeds goed met de garde. Breng de saus verder op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Draai het vuur uit.

Klop de eieren los en meng deze samen met de melk en ongeveer 1/3 van de geraspte kaas door de pastitsio (pasta). Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie. Verdeel de helft van de pasta over de ovenschaal. Hierop giet je de rode saus. Vervolgens verdeel je de rest van de pasta over de ovenschaal en giet je de bechamelsaus hierover uit. Strooi tenslotte de resterende geraspte kaas over de ovenschotel uit.

Bak de pastitsio 45 minuten in de oven tot de kaas een mooie goudbruine kleur heeft. (haast? je kunt de oven ook op 200°C zetten, dan gaat het ietsje sneller)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip