Pumpkin spice latte & pumpkin spices

Amerikaans - Drankjes - bereidingstijd: 10 minuten

Ik ben niet zo’n enorme koffiedrinker en thuis kies ik dan ook eigenlijk altijd voor thee. Heeft er misschien ook mee te maken dat we (nog) geen melkopschuimer hebben en ik dus geen lekkere cappuccino’s met opgeschuimde melk kan maken (ben gewoon een luxepaardje als het op koffie aankomt.. :)). Vandaag heb ik zo’n lekker luxe koffietje voor jullie: pumpkin spice latte. In het Nederlands pompoen kruidenmelk, maar dat klinkt lang niet zo hipster.

Pumpkin spice latte is een bekend Amerikaans drankje en je hebt het misschien wel eens gedronken bij ‘Starbucks’. Daar weten ze wel hoe je lekkere koffie kunt maken trouwens. Echte koffiefans vinden een pumpkin spice latte misschien geen volwaardige koffie, maar ik vind het zelf een heel erg lekker drankje. Je maakt het met gepureerde pompoen, dat klinkt misschien niet zo lekker, maar het lost op in de melk en geeft een heerlijke zoete smaak af. De koffie is niet alleen zoet, maar ook kruidig door de ‘pumpkin spices‘, een Amerikaans specerijenmengsel dat wel wat wegheeft van onze speculaaskruiden. Je maakt het in een handomdraai zelf, maar heb je de ‘basiskruiden’ niet in huis, dan kun je ook speculaaskruiden gebruiken. Deze pumpkin spices maak je trouwens echt niet alleen voor de pumpkin spice latte, ze smaken namelijk ook waanzinnig in je havermout ontbijtje, door de granola, in een zoete pompoentaart (recept komt nog!) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn eerste lading pumpkin spices is alweer op, dus ik ga zo gelijk nieuwe maken.

Kruip onder een dekentje en geniet van de herfst met deze lekkere pumpkin spice latte.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Voor de pumpkinspices

Meng alle ingrediënten door elkaar en bewaar in een afgesloten potje. Heb je geen gemalen piment of kruidnagel in huis, dan kun je ook de hele specerijen nemen en deze fijnmalen in een vijzel.

Je kunt de pumpkin spices minimaal een half jaar bewaren. Gebruik geen gemalen specerijen die meer dan 2 jaar oud zijn als basis, want die hebben waarschijnlijk weinig smaak meer.

 

Voor de pumpkin spice latte

Doe de melk samen met de suiker, pumpkin spices en pompoenpuree in een pannetje. Breng dit langzaam tegen de kook aan, haal van het vuur als het goed heet is. Maak ondertussen ook je espresso.

Doe de espresso in een grote mok of hoog theeglas en giet hier de melk bij. Heb je een melkopschuimer, dan is het ook lekker om er nog wat opgeklopte melk op te doen. Of serveer met een flinke dot slagroom als je all the way out wilt gaan!

Tips

Pompoenpuree is in Nederland ingeblikt niet goed verkrijgbaar, maar je kunt het gelukkig ook zelf maken. Kook hiervoor geschilde pompoenblokjes in ca. 10 minuten zacht, tot je er met een vork makkelijk doorheen prikt. Pureer glad met een staafmixer en je hebt pompoenpuree 🙂 Geen zin om pompoen te schillen? Je kunt de blokjes ook ongeschild koken en pureren, druk daarna even door een zeef om van de schillen te ontdoen. Met pompoenpuree maak je ook een heerlijke risotto met pompoen, daarvan deel ik het recept volgende week met jullie. Pompoenpuree kun je verder ook door je havermoutontbijtje doen, het geeft een lekkere zoete smaak en zo heb je bij je ontbijt al groente binnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip