Indiase chai thee

Indiaas - drankje - bereidingstijd: 10 min.

Thee is de brandstof waarop mijn lichaam draait. Echt, ik drink minstens 7 of 8 grote koppen thee (250 ml of meer) per dag. Het is verwarmend, kruidig of juist fris en bovendien caloriearm. Het ideale drankje wat mij betreft. En daarom vind ik het ontzettend leuk om te variëren met verschillende soorten thee. Een van mijn lievelingssoorten is Indiase chai thee. Nu heeft de supermarkt vaak theezakjes met ‘chai-smaak’, die zijn best prima, maar vallen absoluut in het niets bij deze zelfgemaakte chai! Verwarmend, super kruidig en een echte verwennerij. Je maakt een potje chai masala specerijenmix en dan kun je weer een tijd vooruit. Normaal gesproken drink ik mijn thee altijd zonder suiker, maar bij deze Indiase chai thee maak ik een uitzondering. De suiker haalt de smaak van de specerijen namelijk enorm omhoog en dus wordt je thee niet alleen wat zoeter, maar vooral ook een stuk kruidiger. Genoeg gekletst, maak een lekker kopje chai thee voor jezelf.. en geniet! 

Ingrediënten voor 2 (of meer) kopjes thee

Indiase thee 2

Voor de chai masala mix (voor 1 klein potje mix)

  • 3 gram zwarte peper
  • 10 gram gember
  • 7 gram kaneel
  • 7 gram kardemom
  • 5 gram kruidnagel

Voor de thee

  • 1 kleine tl chai masala mix
  • 2 zakjes zwarte thee
  • 2 tl suiker of honing (of naar smaak)
  • 3/4 deel water (vul de 2 mokken voor de hoeveelheid)
  • 1/4 deel melk (vul de 2 mokken voor de hoeveelheid)

Wat ga je doen

Begin met het maken van de kruidenmix. Als nog niet alle kruiden gemalen zijn, kun je dit zelf doen in een keukenmachine of vijzel. Meng de kruiden goed door elkaar.

Meet het water en de melk af in de mokken. Giet in een klein pannetje en zet op het vuur en voeg hier 1 kleine tl chai masala mix en de theezakjes aan toe. Laat aan de kook komen en laat vervolgens op laag vuur nog ongeveer 1 minuut opstaan.

Haal de zakjes thee uit de pan, giet de Indiase chai thee in de mokken en voeg de suiker toe. Als je een melkopschuimer hebt, kun je de chai thee eventueel ook nog met wat extra opgeklopte melk serveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip