Mandarijncake met five spices

Hollands - Cake - bereidingstijd: 20 min. + 60 min. oventijd

In deze Sinterklaastijd heb ik weer een lekker receptje voor jullie, dit keer een mandarijncake met Spaanse mandarijntjes 🙂 Vroeger was ik niet blij met een mandarijn in mijn schoen, maar van deze cake word ik wel heel gelukkig. Ik kwam op het idee voor dit recept doordat ik bij een etentje een heerlijk dessert at van five spices ijs met mandarijntjes. Ik heb deze smaken nu gecombineerd in een cake. Five spices is een Chinese kruidenmix, hierin zitten gember, anijs, venkel, peper en kaneel (althans in het potje dat ik gebruikte, de exacte samenstelling kan nog wel eens wisselen). Five spices geeft een heerlijke warme smaak, en het is weer eens wat anders dan de geijkte speculaaskruiden. Sinaasappellikeur maakt de smaak compleet, maar als je dit niet hebt, kun je het wegelaten. Een deel van de boter heb ik vervangen door yoghurt, zo is je cake wat minder vet.

Ingrediënten voor 1 mandarijncake

 • 115 gram boter
 • 3 grote eieren
 • 225 gram bloem
 • 200 gram suiker
 • 2 tl bakpoeder
 • sap en rasp van 2 mandarijnen
 • 125 ml volle yoghurt
 • 2 tl five spices
 • 5 el sinaasappel/mandarijnlikeur

Extra nodig:

 • cakeblik

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een cakeblik in met boter.

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Klop de boter en suiker met een mixer tot een luchtige massa. Daarna voeg je een voor een alle eieren toe en klop tot een gladde massa. Vervolgens voeg je ook het sap en rasp van de mandarijnen, de yoghurt en likeur aan het mengsel toe.

Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder, five spices en een snufje zout. Voeg dit vervolgens al kloppende langzaam aan het boter-suiker-ei mengsel toe. Mix tot je een glad beslag hebt.

Giet het beslag in de ingevette vorm en bak de mandarijncake in ca. 60 minuten gaar in de oven.

Stort de cake na het bakken op een rooster en laat hem volledig afkoelen (de cake is echt lekkerder als hij helemaal is afgekoeld).

Mandarijn cake met 5 spices

2 reacties op “Mandarijncake met five spices

 1. M

  Hoi, kan ik ipv volle yoghurt ook magere kwark gebruiken?

  1. Hoi, van magere kwark zal je cake waarschijnlijk iets vochtiger worden, omdat magere kwark minder vet en wat meer vocht bevat dan volle yoghurt. Ik zou voor de zekerheid dan misschien ietsje minder kwark toevoegen, dan denk ik dat het wel moet lukken. Maar het blijft dan toch een beetje proberen, want ik heb het niet voor je getest!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip