pumpkin pie (pompoentaart)

Amerikaans - Taart, cake, koek - bereidingstijd: 50 minuten + 1,5 uur koelen + 80 min. oventijd

Ik ben helemaal op de pompoentour! Zijn jullie het al zat? 😉 Ik denk dat er hierna nog 1 of 2 recepten met pompoen volgen en dan houd ik echt op hoor. Met pompoen kun je ook zo veel lekkere dingen maken! Flespompoenen zijn niet al te lang verkrijgbaar, dus ik maak er nu volop gebruik van. Vandaag deel ik een Amerikaanse klassieker met jullie: een zoete pompoentaart (pumpkin pie). Pompoen heeft van zichzelf een lichtzoete smaak en deze groente leent zich er dan ook geweldig voor om verwerkt te worden in een zoete taart. Omdat de pompoen dus al een zoete smaak aan de taart geeft, heb je ook iets minder suiker nodig dan je meestal in een taart doet.

De bodem van deze pompoentaart maak je van het klassieke zandtaartdeeg. Dit is een simpel deeg van bloem, suiker, ei en koude boter dat de basis vormt van veel taarten. Het is niet moeilijk te maken, het deeg heeft alleen tijd nodig om goed koud te worden voordat je het kunt uitrollen en bakken. Er zit dus wat ‘wachttijd’ in dit recept. Ik geef de bodem een extra kruidig tintje door het gebruik van pumpkin spices, het recept daarvoor vind je hier. Je kunt in plaats van pumpkin spices ook prima speculaaskruiden gebruiken trouwens.

De vulling maak je door pompoenblokjes te koken met melk en suiker. Deze pureer je tot een ‘pompoenmelk’. Daar gaan vervolgens eieren door. Deze zorgen net als bij een cheesecake voor de stevigheid van de taart. Na het bakken moet de taart goed afkoelen en dan wordt de vulling vanzelf stijver. Een taart die je even de tijd moet geven dus.. maar dan heb je ook wat!

Ingrediënten voor  taart (10 stukjes)

Wat ga je doen

Zeef de bloem, pumpkin spices en poedersuiker boven een grote kom. Voeg een snuf zout toe. Snijd de koude boter in blokjes en voeg ook toe, net als het ei. Kneed met je handen of een mixer tot alle ingrediënten samenkomen en je een mooie en compacte deegbal hebt. Wikkel in vershoudfolie of een theedoek en leg een uurtje in de koelkast.

Ondertussen kun je vast verdergaan met de vulling. Schil de flespompoen en verwijder draden en pitten. Snijd in blokjes. Snijd het vanillestokje in de lengte door. Schraap de zaadjes met een mesje uit het vanillestokje. Breng de pompoenblokjes samen met de melk, basterdsuiker, het vanillestokje en de zaadjes in een pan aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat op laag vuur ongeveer een half uur pruttelen tot de pompoen helemaal zacht is en je er met een mesje zo doorheen glijdt. Verwijder het vanillestokje. Pureer de pompoenmelk met een staafmixer helemaal glad tot er geen klontjes meer inzitten. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de randen in met boter of olie. Bestrooi een schoon aanrecht met een beetje bloem. Haal de deegbal uit de koelkast en rol op het bebloemde aanrecht met een deegroller uit tot een ronde lap. De lap moet iets groter zijn dan je bakvorm, zodat je ook de randen kunt bekleden. Rol de deeglap over je deegroller (dan scheurt hij minder snel bij het optillen) en rol af boven je bakvorm. Druk het deeg goed aan tegen de bodem en de randen en snijd eventuele overhangende stukjes af. Plaats de springvorm terug in de koelkast voor ongeveer 20-30 minuten.

Verhit de oven voor op 180°C.

Haal de springvorm uit de koelkast. Bedek de taartbodem met bakpapier en stort hier de blindbakvulling op. Bak de taartbodem met blindbakvulling 15 minuten in de oven. Haal de blindbakvulling en het bakpapier uit de taart en bak de bodem dan nog 10 minuten zonder de blindbakvulling. Haal uit de oven en zet opzij. Verlaag de oventemperatuur naar 160°C.

Klop de drie eieren door de (enigszins) afgekoelde pompoenvulling. Giet de vulling op de taartbodem.

Bak de taart zo’n 50-55 minuten in de oven tot de vulling gestold is. Het is normaal dat de vulling nog wel ‘wiebelig’ is als de taart uit de oven komt. Laat de taart op het aanrecht verder afkoelen, bewaar hem daarna in de koelkast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip