4x hummus recept

Arabisch - hapje - bereidingstijd: 10 min.

Bijna elke week belandt er wel een bakje hummus in mijn winkelmandje. Ik eet het graag op brood en het is een lekker alternatief voor kaas of vleeswaren. Tot nu toe had ik echter nog nooit zelf hummus gemaakt. Ik was het al een tijd van plan, maar het kwam er niet van. Daar is nu verandering in gekomen. En mijn zelfgemaakte hummus is zo goed bevallen dat ik snel weer een nieuwe portie maak. Ik geef je mijn basisrecept voor hummus, in dit recept zit vrij veel tahin (sesampasta), zodat de hummus lekker romig wordt. Naast het basisrecept geef ik 3 variaties, zodat je verschillende soorten hummus kunt maken. Voor het allerbeste resultaat gebruik je gedroogde kikkererwten die je eerst een nacht weekt en daarna nog kookt. Heb je daar niet aan gedacht? Je kunt ook kikkererwten uit blik of pot gebruiken. Het resultaat is dan nog altijd veel beter dan de kant-en-klare hummus uit de supermarkt. Met een keukenmachine heb je de hummus zo gemaakt, het is ontzettend gezond en heel erg lekker. Dus waar wacht je nog op?

Ingrediënten basisrecept

Hummus

  • 125 gram gedroogde kikkererwten of 1 blik/pot van 400 gram (uitlekgewicht 240 gram)
  • 5  volle el tahin (van goede kwaliteit)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1/2 citroen
  • olijfolie

Extra nodig:

  • keukenmachine

Wat ga je doen

Laat gedroogde kikkererwten 8 uur in een royale kom water weken. Kook ze daarna 1-2 uur in ruim water tot ze helemaal zacht zijn en je ze tussen je vingers fijn kunt knijpen.

Giet de kikkererwten af, maar bewaar het kookvocht. Gebruik je kikkererwten uit blik of pot, bewaar dan het sap. Pel de knoflookteentjes.

Meng in de keukenmachine de kikkererwten, tahin, knoflook, citroensap en een paar eetlepels kookvocht/kikkererwtensap. Wees in het begin voorzichtig met het citroensap, je kunt later altijd meer toevoegen. Je kunt eventueel een paar kikkererwten achterhouden voor de garnering.

Proef de hummus en breng op smaak met peper en zout. Als de hummus te dik is, voeg je nog wat kookvocht/kikkerwtensap toe. Als je de hummus nog niet romig genoeg vindt, voeg je nog wat tahin toe. Voor een wat frissere smaak kun je nog wat citroensap toevoegen. Het is een beetje spelen met de smaken eigenlijk, en uitvinden wat jij lekker vindt.

Doe de hummus in een schaaltje en schenk hier een beetje olijfolie over en bestrooi met wat paprikapoeder. Garneer eventueel met de achtergehouden kikkererwten.Lekker op (pita)brood, een toastje of als dip voor rauwe groenten (komkommer, wortel etc.).

Je kunt de hummus afgedekt ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.

Dit basisrecept is van zichzelf al verrukkelijk, maar je kunt volop met de smaak variëren. Ik geef 3 variatierecepten, daarbij ga ik er in de hoeveelheden vanuit dat je ongeveer de helft van het basisrecept gebruikt voor de variatie. Dan kun je dus meerdere soorten maken 🙂

Variatierecept 1: hummus met za’atar

Humnus 3

  • extra nodig: 2 tl za’atar

Bestrooi de hummus nadat je de olijfolie hebt toegevoegd, rijkelijk met de za’atar. Je kunt deze erdoor mengen, maar het staat ook heel leuk als je de za’atar bovenop laat liggen.

Variatierecept 2: pittige hummus

Hummus met harissa

  • extra nodig: 2 tl harissa

Meng ongeveer 2 tl harissa door de hummus, zo krijg je een lekkere pittige hummus. Laat de hoeveelheid harissa afhangen van je eigen smaak, hoe meer harissa hoe pittiger natuurlijk.

Variatierecept 3: hummus met koriander

Hummus met koriander

  • extra nodig: een flinke hand verse koriander

Doe de korianderblaadjes bij de hummus in de keukenmachine en mix goed door tot de koriander helemaal fijn is en je een lichtgroene hummus hebt.

3 reacties op “4x hummus recept

  1. Pingback: Broodje bakkeljauw - De Wereld op je Bord

  2. Mike

    Prima basisrecept! Onze favoriet is de variant met koriander. Uiteraard niet met kurkdroge melbatoostjes erbij (zoals op de foto), maar met (liefst vers) naanbrood of Turks brood e.d. Aangevuld met plakjes avocado, stiftjes winterwortel, stukjes komkommer, roosjes bloemkool enz om te dippen. Op die manier een complete en smakelijke vegetarische maaltijd.
    Ipv kikkererwten gaat dit ook prima met witte bonen en tuinbonen…..
    Dank voor de inspiratie!

  3. Dankje, leuk om te horen! En ja, haha, die melbatoastjes zijn inderdaad geen aanrader. Ik had even niets anders geschikts op het moment dat ik de foto maakte 😉 Met platbrood/turks brood of verse groenten is het een heerlijke combinatie. Ik ga het ook nog eens met andere bonen soorten proberen voor de variatie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip