Salade met geroosterde bloemkool en kikkererwten

Arabisch - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 minuten

Vandaag is me toch een hectische dag! Er komt weinig uit mijn handen. Dat komt allereerst doordat het de dag van de verkiezingen is. Ik weet dat een groot deel van Nederland niet eens de moeite neemt om naar de stembus te gaan, maar ik vind het echt een feestje! Ik heb deze ‘dag van de democratie’ vanochtend dan ook gevierd met een heerlijk taartje van de bakker. Rond de verkiezingen kan ik niet genoeg kranten lezen of debatten kijken en vandaag check ik continu nos.nl en de locale omroepen in mijn woonplaats Elburg. Deze verkiezingen zijn voor mij extra speciaal, omdat ik sinds 2,5 jaar actief ben als bestuurslid voor de ChristenUnie Elburg. Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan een mooi verkiezingsprogramma, een goede kandidatenlijst en natuurlijk hebben we ons ingezet voor een toffe en aansprekende campagne. Dat maakt zo’n verkiezingsdag bijzonder en ik ben heel benieuwd naar de uitslag natuurlijk!

Daarnaast staat er vandaag een uitgebreid interview met mij in het Nederlands Dagblad. Ik schrijf er op mijn blog al af en toe eens over (check bijvoorbeeld de ‘about’ pagina), ik heb te maken met chronische pijnklachten die maken dat ik het grootste deel van de dag op bed doorbreng. In het interview met het ND vertel ik openhartig hoe het is om met een chronische ziekte te leven, en hoe ik daar soms ook best mee worstel. Om het interview te lezen kun je een ND kopen, maar je kunt het ook via Blendle bekijken of via de site van het ND, om het hele artikel te lezen heb je wel een dagpas nodig (2 euro). Ik krijg er gelukkig veel leuke reacties op. Ik vind het ook belangrijk om eerlijk te zijn over alle aspecten van het leven, soms lijkt het weleens of we alleen de leuke kanten van ons leven durven laten zien, maar ik wil ook laten zien hoe het is om met een heftige chronische ziekte te leven, ook al voelt het kwetsbaar om daar open over te zijn.

Goed, wat er ook gebeurd en of je dag nou wel of niet enerverend was, eten moeten we allemaal! En dan het liefst iets lekkers wat mij betreft 🙂 Deze salade met geroosterde bloemkool en kikkererwten ontstond bij toeval uit de restjes die nog in de koelkast lagen, maar hij werd zó ontzettend lekker dat ik hem later nog eens maakte voor de blog. Het is een Arabisch feestje aan smaken en texturen op je bord en dat terwijl je hem in een half uurtje op tafel zet. Als je er een broodje bij eet, is deze salade vullend genoeg als avondeten. Je kunt hem zowel lauwwarm als koud serveren en de restjes smaken ook heerlijk als lunch de volgende dag. Ik weet zeker dat wij deze salade nog vaak zullen eten.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Laat de kikkererwten goed uitlekken. Meng de bloemkool en kikkererwten met de kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder, chilipoeder, peper, zout en een flinke scheut (olijf)olie. Meng alles goed door elkaar en verdeel over de bakplaat. Rooster de bloemkool en kikkererwten ongeveer 25 minuten in de oven, tot de bloemkool gaar is, maar nog een beetje knapperig en met een bite.

Maak ondertussen de rest van de salade klaar. Snijd de dadels in kleine stukjes. Snijd de komkommer in blokjes. Haal de pitjes uit de granaatappel. Hak de peterselie fijn. Rooster de walnoten even in een koekenpannetje en hak dan grof.

Maak ook de dressing: meng hiervoor alle ingrediënten goed door elkaar, met ook wat peper en zout. Proef of je de balans zoet-zuur zo goed vindt, voeg eventueel wat extra honing/ maple syrup of citroensap toe. De dressing mag wat aan de zure kant zijn, omdat in de salade ook zoete dadels zitten.

Haal de bloemkool en kikkererwten uit de oven. Je kunt ze gelijk gebruiken voor een lauwwarme salade of af laten koelen als je dat liever hebt. Meng met de rucola, komkommer, peterselie, dadels en de dressing. Bestrooi de salade met de walnoten en granaatappelpitjes en serveer.

(Als je het leuk vindt, kun je net als ik de salade verder versieren met restjes citroen, granaatappel of dadels.)

5 reacties op “Salade met geroosterde bloemkool en kikkererwten

  1. Rianda

    Wat een heerlijke salade. Echt een aanrader. Wij gaan deze zeker vaker maken. Je moet wel echt een goede kok zijn om zoiets zelf te kunnen bedenken!

  2. Marien

    De beste maaltijdsalade van 2018 !

  3. Marijke

    Heerlijke salade! Recept al vaak gedeeld met enthousiaste gasten@

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip