De perfecte falafel

Libanees/Syrisch - Hapjes - bereidingstijd: 40 min. + 24 uur weken

In het voorjaar van 2016 leerde ik Saben kennen, een hele lieve en attente Syrische vrouw. Zij was toen net in Elburg komen wonen en ik werd haar taalmaatje om te oefenen met Nederlands. In het begin ging onze communicatie woord voor woord, met soms wat hulp van handen en voeten en Google afbeeldingen. Inmiddels kan ze heel goed Nederlands en daarnaast kan ze heerlijk Syrisch koken. De Syrische keuken is ontzettend rijk van smaak en kent fantastische gerechten. Zo kwamen we op het idee om eens samen Syrisch te koken. Als eerste gingen we aan de slag met falafel. Of nou ja, ‘we’, Saben kookte en ik stond erbij en schreef op wat ze deed! Ze bracht zelfs een speciale ‘falafeltang’ mee, hiermee maakte ze in een handomdraai perfect gevormde balletjes. Maar ook zonder deze Syrische gadget gaat het lukken.

Deze falafel valt niet uit elkaar, is heel veel smaakvoller dan de droge hap uit de supermarkt. Voor de falafel gebruik je gedroogde kikkererwten, geen gekookte kikkererwten uit blikjes of potjes dus. De kikkererwten laat je 24 uur weken, waardoor ze zachter worden, maar niet zo zacht als gekookte kikkererwten. Zo blijft de falafel mooi stevig. Je frituurt hem vervolgens in hete olie. Zelf heb ik geen frituurpan, maar ook in een gewone kookpan gaat het prima (afzuigkap op de hoogste stand!).

Om er een volwaardige maaltijd van te maken, serveer je de falafel in Arabisch platbrood (pita of Turks brood kan ook), met een yoghurt-tahinsausje, komkommer, tomaat, sla en citroen. Zo maak je een heerlijk broodje falafel. Ik heb er echt van gesmuld.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snijd de ui in kwarten en pel de knoflooktenen. Hak de peterselie grof. Doe de kikkererwten, ui, knoflook en peterselie in de keukenmachine. Mix tot een gladde puree. Voeg een scheutje water toe als het een beetje droog is, het mag een licht smeuïg mengsel worden, maar niet te nat, want dan gaat het vormen van de falafel straks heel lastig.

Voeg het komijnpoeder, pul biber, bakpoeder en een flinke snuf zout toe en mix nog heel kort tot alles goed gemengd is.

Snijd de sla in dunne reepjes. Snijd ook de tomaten en komkommers in smalle reepjes. Verwijder de schil en het wit van een halve citroen en snijd hier kleine partjes van. Maak het yoghurtsausje door de yoghurt te mengen met de tahin, het sap van de andere halve citroen, een snufje zout en nog een klein beetje komijnpoeder.

Verhit de zonnebloemolie tot deze goed heet is. Als je een thermometer hebt, kun je 180-190°C aanhouden. Ik doe het meestal op gevoel: de olie moet goed heet zijn, maar de falafel moet niet verbranden.

Vorm met je handen of tussen 2 lepels kleine platte bolletjes van ongeveer 3 cm breed. Maak eventueel een gaatje in het midden, zo weet je zeker dat het midden ook goed gaar is.

Bak de falafel ongeveer 4-5 minuten in de hete olie tot de falafel mooi bruin is. Keer halverwege. Bak niet teveel falafel in één keer, want dan daalt de temperatuur van de olie teveel en wordt je falafel niet lekker. Je kunt tijdens het bakken een nieuwe lading falafel vormen, zo gaat het heel efficiënt.

Doe ongeveer 4 of 5 stukjes falafel in een platbrood of pitabroodje. Maak af met sla, tomaat, komkommer, citroen en de yoghurtsaus.

3 reacties op “De perfecte falafel

  1. Carine Vannieuwenhuyse

    Beste mensen,
    3 weken geleden heb ik jullie site leren kennen door mijn yogalerares.
    Wat ben ik daar blij mee! Lekkere gerechten. Goed uitgeschreven. Mooie foto’s van de gerechten.
    Het geeft veel goesting om ze klaar te maken én dat is toch de bedoeling!
    Kortom schitterend!

    merci om dit allemaal te delen,
    Carine

    1. Hoi Carine, dankjewel voor je leuke reactie! Super om te horen dat mijn blog en recepten zo in de smaak vallen. Groetjes Elianne

  2. Wil.Schakelaar

    Ook de falafel van Sabens man Hassan, smaakte heerlik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip