Broodje bakkeljauw

Surinaams - lunchgerecht - bereidingstijd: 30 min.

Ik ben altijd op zoek naar leuke lunchideeën. Elke dag een boterham met kaas vind ik namelijk maar saai. Doordeweeks eet ik vaak bananenbrood, soep, toast met avocado of toch gewoon een broodje (met hummus) als lunch. Dit broodje bakkeljauw is mijn laatste ontdekking en is echt heel erg lekker! Ik vind dit echt zo’n zaterdaggerecht, maar dat is mijn eigen gevoel. Bakkeljauw is een gezouten vis (vaak kabeljauw) die lang houdbaar is. Je vindt het gewoon in de supermarkt (van het merk Lufo). Voor gebruik moet je de vis eerst ontzouten, want anders is hij echt veel te zout. Je kunt dit doen door de bakkeljauw goed af te spoelen, je kunt hem ook een nachtje laten weken in een pan water. Vervolgens kook je de bakkeljauw en breng je hem op smaak met een mengsel van ui, knoflook, tomaat en een maggiblokje. Dit is superlekker op een wit puntje of een Surinaams broodje. Helemaal lekker is als je het broodje bakkeljauw afmaakt met zuurgoed en sambal!

Ingredienten voor 6 broodjes

broodje bakkeljauw

 • 350 gram bakkeljauwfilets
 • 6 witte puntjes (Surinaamse broodjes of gewone witte puntjes)
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tomaat
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1 maggiblokje
 • 100 ml water

Wat ga je doen

Spoel de bakkeljauw goed af en kook de bakkeljauw ongeveer 15 minuten in een pan met ruim water.

Snipper ondertussen de ui zo fijn mogelijk. Dit gaat het makkelijkst met een keukenmachine of hakmolentje. Pers de knoflook ui en snijd de tomaat in kleine blokjes.

Giet de bakkeljauw af en trek met je handen de bakkeljauw in hele kleine stukjes.

Verhit een beetje olie in wok of grote koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook aan, tot de ui zacht begint te worden. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan ook de bakkeljauw, tomaat, het maggiblokje en het water toe. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot het water verdampt is.

Snijd de broodjes open en beleg elk broodje met een schep van het bakkeljauwmengsel.

Lekker met zuurgoed en sambal.

2 reacties op “Broodje bakkeljauw

 1. Mike

  Hier bij ons (Portugal) heet dit pão do bacalhão. Gaat ongeveer hetzelfde in, – alleen maggiblokjes zijn hier doorgaans absoluut ‘not done’, omdat men zich hier bewust is van de schadelijkheid van E621, waar maggiblokjes grotendeels uit bestaan. Alternatieve smaakmakers zijn méér knoflook, wat piripiri en/of zelfgetrokken bottenbouillon.
  Bacalhão is hier zowat het nationale hoofdvoedsel. Er bestaan duizenden recepten voor de verwerking van de gedroogde en zwaar gezouten kabeljauw. Altijd eerst ontzouten, nachtje in water en dan goed afspoelen. Voor de verdere verwerking zijn weinig smaakmakers meer nodig, want de smaak is al krachtig uit zichzelf…

  1. Ja leuk dat verschillende culturen toch weer dezelfde producten gebruiken! Ik kreeg laatst ook een blikje Portugese bacalhao als vakantiesouvenir van iemand, heerlijk. Maggiblokjes zijn in de Surinaamse keuken echt een basic, maar over de schadelijkheid van E621 verschillen de meningen nogal. Je kunt inderdaad prima meer knoflook of zelfgetrokken bouillon gebruiken. Piripiri maakt het niet meer zo Surinaams 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip