Manakish

Arabisch - Ontbijt en lunch - bereidingstijd: 20 min. + 1 uur en 20 min. rijzen + 15 min. oventijd

Zo, de kerstdagen zitten er weer op. Hebben jullie genoten? Ik wel hoor, wat een overdaad aan lekker eten was het hier in huis! Het voelt dan altijd weer even jammer dat het voorbij is. Gelukkig staan oud&nieuw nog voor de deur, al ben ik daar lang niet zo’n fan van als kerst. Ik heb ook eigenlijk nog helemaal niet nagedacht over leuke blogartikelen of hapjes voor oud&nieuw. Ik scrollde daarom eens door het lijstje met nog niet gepubliceerde recepten (ik heb meestal een klein reservevoorraadje) en kwam daar deze manakish tegen. Hoe heb ik ze kunnen vergeten!

Manakish is een heerlijk platbrood uit het Midden-Oosten dat gebakken wordt met za’atar. Za’atar is een fantastisch specerijenmengsel dat ook hier steeds populairder wordt. Je vindt het in de supermarkt onder andere van de lijn ‘Jonnie Boer’, maar je maakt het ook makkelijk zelf. Heel bepalend voor de smaak van za’atar zijn sumak en sesamzaad. Sumak zijn de vermalen besjes van de sumakstruik. Het geeft een heerlijke friszure smaak af. Je bestrooit voor dit recept het platbrood met een royale hoeveelheid za’atar. Manakish is ongelofelijk populair in het Midden-Oosten (onder andere in Libanon en Syrië) en wordt eigenlijk de hele dag door gegeten. Je kunt het zo eten, of beleggen met lekkere dips. Ook is het superleuk om deze manakish te serveren als onderdeel van een borrelplateau met oud&nieuw. Weer eens wat anders dan de standaard toastjes!

Ingrediënten voor  broden

Wat ga je doen

Meng de bloem met de suiker in een kom. Voeg de gist aan de ene kant van de kom toe en het zout aan de andere kant. Voeg het lauwwarme water toe en mix de ingrediënten in de kom tot ze goed gemengd zijn.

Kneed het deeg op een licht bebloemd aanrecht ongeveer 10 minuten stevig door. Het deeg is goed als het soepel en zacht is en niet teveel plakt. Vet het deeg rondom in met 1 tl olijfolie en laat het afgedekt minimaal 1 uur rijzen op een warme plaats, tot het deeg in omvang verdubbeld is.

Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 2 stukken (of meer als je meer dan 2 broden maakt). Vorm op een met bakpapier beklede bakplaat 2 dunne, platte broden (de vorm is aan jou) van het deeg. Besprenkel royaal met olijfolie en verdeel hierover de za’atar. De hoeveelheid is aan de ruime kant, dus mogelijk hou je een klein beetje over. Druk de za’atar aan, zodat het goed blijft plakken.

Laat de broden nogmaals afgedekt 20 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.

Bak de manakish ongeveer 15 minuten tot de broden goudbruin en een beetje knapperig zijn geworden.

Lekker met houmous, yoghurt-knoflookdip, deze dip met feta of gewoon zo. Serveer ook eens als onderdeel van een borrelplateau.

Tips

  • Voeg het zout en de gist nooit op dezelfde plek aan de bloem toe, het zout ‘doodt’ namelijk de gist als ze direct met elkaar in contact komen.
  • In plaats van met de hand kun je ook met de keukenmachine kneden, dan ben je waarschijnlijk in de helft van de tijd klaar.

manakish

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip