Vegetarische mezze borrelplank

Arabisch - Hapjes - bereidingstijd: 15 min.

In Nederland vind ik het aanbod aan borrelhapjes in horecagelegenheden en op verjaardagen vaak nogal hetzelfde: bitterballen, kaas, worst en chips. Als je dat eens vergelijkt met de mezze die je in het Midden-Oosten tegenkomt, dan is het verschil gigantisch. In de Arabische wereld kennen ze zó veel lekkere kleine hapjes dat je er gerust een heel avondmaal van kunt maken.

Het fenomeen ‘borrelplank’ wint de laatste tijd aan populariteit in Nederland. Het is een (houten) plank waarop je allerlei lekkers uitstalt. Ik heb zo’n borrelplank gemaakt, maar dan met kleine mezze hapjes met een Arabisch tintje. Het voordeel van de Arabische keuken vind ik dat je met gemak tientallen vegetarische mezze kunt bedenken waarbij je het vlees totaal niet mist. Dat past goed in een tijd waarbij de meeste mensen toch wel minder vlees willen eten. Bijkomend voordeel: je gebruikt meer groenten, noten etc. en dat is veel gezonder.

Deze vegetarische mezze borrelplank heb je echt in een handomdraai gemaakt. Ik pakte namelijk allemaal ingrediënten die al kant-en-klaar zijn of alleen nog even gesneden hoeven te worden. Maar omdat je alles op zo’n plank mooi uitstalt, ziet het er direct al heel erg feestelijk uit. Je kunt mijn ingrediënten aanhouden, maar in het artikel geef ik je ook nog heel veel andere suggesties, die meer of minder werk zijn. Daarmee kun je eindeloos variëren en heerlijke mezze borrelplanken maken.

Ingrediënten voor  plank

Wat ga je doen

In bovenstaand lijstje met ingrediënten staan alle dingen die ik op mijn borrelplank had gelegd. Je kunt daar volop in variëren. Enkele andere lekkere dingen die je bijvoorbeeld nog kunt toevoegen zijn:

  • gegrilde paprika’s
  • gegrilde plakjes courgette of aubergine
  • zongedroogde tomaatjes
  • vijgen
  • druiven
  • feta of geitenkaas
  • gevulde wijnbladeren
  • een schaaltje salade, bijv. couscous of tabbouleh
  • andere noten, bijv. pistachenoten of amandelen
  • een yoghurtdip, zoals tzatziki of labneh
  • baba ghanoush (een dip met aubergine en tahin)
  • muhammara (een dip met paprika en walnoot)
  • arabisch platbrood
  • pitabrood
  • turks brood

Je ziet het, opties genoeg! Je kunt er zoveel werk van maken als je zelf wilt, je kunt bijv. zelf hummus of muhammara maken, maar je kunt het ook in de winkel kopen. Ik had weinig energie en tijd, dus koos voor een borrelplateau dat in 15 minuten klaar is, maar je kunt ook all out gaan met versgebakken brood, zelfgemaakte salade etc.

Zorg in ieder geval voor de volgende elementen op je mezze borrelplank:

  • wat rauwkost zoals tomaat, komkommer of paprika
  • één of meerdere dips zoals hummus, muhammara of tapenade
  • crackertjes, platbrood, pita’s of andere brood
  • een paar dingen met een wat uitgesprokenere smaak, zoals olijven, zongedroogde tomaatjes of artisjokken
  • evt. iets zoets zoals dadels, vijgen of druiven

Als je kiest voor bijv. hummus en/of muhammara als dips en je geen kaas gebruikt, dan is je mezze borrelplank vegan (zonder dat iemand iets door heeft 😉 )

De bereidingswijze van mijn borrelplank is heel eenvoudig. Snijd de komkommers en paprika’s in reepjes. Halveer de radijsjes, laat wat blad eraan, dat staat leuk. Doe de dips in mooie schaaltjes. Halveer de artisjokharten.

Neem een mooie grote borrelplank, of een groot bord als je geen houten plank hebt. Leg hierop de verschillende ingrediënten. Zorg voor een beetje afwisseling in kleur en hoogte, dan krijg je uiteindelijk het mooiste resultaat.

Serveer je mezze borrelplank met een lekker drankje naar keuze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip