Grieks - hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 min. + 30 min. oventijd

Boureki is ook weer zo’n heerlijke Griekse ovenschotel, waarbij je met een paar ingrediënten iets lekkers op tafel zet. Inclusief ui en knoflook heb je maar 7 ingrediënten nodig. Boureki is oorspronkelijk afkomstig uit Kreta en wordt gemaakt met aardappel, courgette, feta en mizithra, een kaassoort die erg op ricotta lijkt. Tijdens mijn zoektocht naar Griekse recepten, kwam ik dit gerecht tegen en het leek me eerlijk gezegd een beetje smakeloos. Dan vind ik het echter juist leuk om zo’n gerecht toch te proberen om te kijken of ik er iets lekkers van kan maken. En dat is gelukt! Ik heb er voor gekozen om de aardappeltjes in de koekenpan voor te bakken, zodat ze een beetje knapperig worden. Ik wilde namelijk voorkomen dat mijn ovenschotel ‘zompig’ zou worden, omdat courgettes van zichzelf ook al vrij nat zijn. Die keus pakte goed uit, want de aardappeltjes en courgettes bleven een bite houden en combineerden heerlijk met de romige en zoutige kaas en de frisse munt. Een makkelijk te maken gerecht, dat bij ons zeker nog eens vaker op tafel verschijnt. 

Ingrediënten voor 2 personen

Boureki 2

  • 2 courgettes
  • 450 gram aardappelschijfjes
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • half bosje verse munt
  • 100 gram ricotta
  • 100 gram feta

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Verhit een beetje olie in een koekenpan. Bak hierin de aardappelschijfjes tot ze goudbruin beginnen te verkleuren.

Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Bak in een ander koekenpannetje de uienringen zacht.

Hak de knoflook fijn. Snijd de courgettes in plakjes en hak de muntblaadjes fijn.

Meng de gehakte munt, knoflook, ricotta en feta door elkaar. Breng goed op smaak met peper en zout.

Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de ovenschaal. Leg hier de helft van de courgetteplakjes op. Bestrooi met een beetje peper en zout. Verdeel vervolgens de uienringen over de ovenschaal, evenals de helft van het ricotta-feta mengsel. Daarna de andere helft van de aardappelschijfjes en de courgette, en tot slot de rest van het ricotta-feta mengsel.

Bak de boureki ca. 30-35 minuten in de oven, tot de courgettes goed gaar zijn (een beetje bite is ok, net wat je zelf lekker vindt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip