Gevulde courgettes

Arabisch - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 25 min. + 20 min. oventijd

Courgette is een hele veelzijdige groente. Je kunt hem grillen, roosteren, er soep van maken, meekoken in een saus of hem uithollen en vullen met allerlei lekkers. Bovendien zijn de courgettes nu (augustus) volop in het seizoen en dus heel erg goedkoop en in overvloed voorradig. Ik probeer zoveel mogelijk met de seizoenen mee te koken, dus wij eten nu héél veel courgettes, aubergines, tomaten en komkommers. Al moet ik bekennen dat wij die groenten ook in de winter regelmatig eten hoor ;). Goed, vandaag krijgen jullie een recept voor gevulde courgettes van me.

Net als paprika’s en aubergines lenen courgettes zich er uitstekend voor om uitgehold en gevuld te worden. In het hele Midden-Oosten is dit een populaire manier om groenten te bereiden, het wordt daar ‘dolma’ genoemd. Je hebt verschillende soorten dolma’s, van onder andere courgette, aubergine, tomaat, paprika en wijnbladeren. De courgettes zijn daar meestal rond en bol (als een kleine pompoen) en zijn daarom perfect om gevuld te worden. Maar ook met onze Hollandse langwerpige courgettes kun je dit gerecht prima maken!

Ik koos deze keer voor een vegetarische vulling met walnoten, rozijnen en feta. Een heerlijke combinatie wat mij betreft, het zoete van de rozijnen en de kaneel gaan perfect samen met het zoute van de feta. Wellicht is het je al eens opgevallen dat ik vaak zoete en hartige smaken combineer, ik ben daar namelijk echt dol op! Verder gebruik ik in dit recept parelcouscous, dit is een grotere en stevigere couscouskorrel. Dit zorgt voor een lekkere bite in het gerecht. Parelcouscous is bij steeds meer supermarkten te koop, ik heb het in ieder geval al bij Jumbo en AH gezien. Je kunt natuurlijk ook altijd gewone couscous gebruiken. Of kies eens voor parelgort, ook dat past prima in dit gerecht.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Halveer de courgettes in de lengte. Haal zoveel mogelijk van het ‘vruchtvlees’ uit de courgette, maar zonder gaten in de bodem te maken (zie tips). Snijd de vulling in stukjes en leg de uitgeholde courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Fruit hierin de ui en knoflook 5 minuten aan, voeg dan de stukjes courgette toe, net als de kurkuma, komijn, kaneel en chilipoeder. Breng op smaak met wat peper en zout en laat 5 minuten pruttelen.

Hak ondertussen de walnoten grof. Voeg de parelcouscous, rozijnen en walnoten toe. Roer nog even goed door en schep de vulling dan in de uitgeholde courgettes. Misschien dat je wat vulling overhoudt, dit kun je dan los erbij serveren. Verkruimel de feta over de courgettes.

Bak de gevulde courgettes ca. 20 minuten in de oven tot de feta een bruin korstje krijgt.

Tips

Het uithollen van de courgettes kun je met een lepel of met een scherp mesje doen. Met een lepel schraap je voorzichtig al het vruchtvlees eruit, zover als mogelijk. Je kunt ook een mesje gebruiken, hiermee kerf je de courgettes kruislings in, tot ongeveer 0,5 cm boven de onderkant. Snijd ook in de lengte langs de randen. Vervolgens ga je met je mesje iets boven de onderkant door het vruchtvlees heen. Je hebt nu perfecte blokjes courgette die je zo aan de vulling kunt toevoegen, en netjes uitgeholde courgettes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip