Dit gerecht voor Mexicaans gevulde courgettes is geen authentiek Mexicaans recept, maar een combinatie van twee persoonlijke favorieten: chili sin carne en gevulde courgettes. Meestal eet ik mijn chili sin carne met een schaal nacho chips of gebruik ik het als vulling voor enchiladas, maar ook als vulling in een courgette smaakt hij heerlijk. Het gerecht is dan gelijk een stuk lichter en gezonder. Waarschijnlijk ook behoorlijk koolhydraatarm, maar daarvan heb ik weinig verstand.
Zo zie je dus maar dat je met één gerecht (chili sin carne) volop kunt variëren: op zo’n manier gaat eten ook niet gauw vervelen. Kies bij voorkeur voor een redelijke grote en stevige courgette, dat holt makkelijker uit en er past meer in. Mijn courgettes waren erg klein en ik serveerde er daarom 1,5 per persoon. Het is heerlijk om guacamole bij deze Mexicaans gevulde courgettes te eten. Dat kun je al heel makkelijk maken door een rijpe avocado te prakken en te mengen met wat peper, zout, een snufje komijnpoeder en wat limoensap. Je kunt er naar wens ook nog een super fijngesneden tomaat en halve rode ui aan toevoegen, maar ik laat dat gemakshalve meestal achterwege. Voor mij is dit een lekkere, snelle en makkelijke doordeweekse maaltijd, dus dan doen we niet te moeilijk 🙂
Ingrediënten voor
personen- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 paprika
- 3 grote courgettes
- 1 el tomatenpuree
- 2 tl komijnpoeder
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- 2 tl oregano
- 1 tl korianderpoeder
- 1 blik of pot kidneybonen
- 1 blik gepelde tomaten
- 1/2 limoen
- 20 gram extra pure chocolade (optioneel)
- 75 gram geraspte kaas
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 200°C.
Halveer de courgettes in de lengte. Haal zoveel mogelijk van het ‘vruchtvlees’ uit de courgettes, maar zonder gaten in de bodem te maken (zie tips). Snijd de vulling in stukjes en leg de uitgeholde courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika in blokjes.
Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan. Fruit hier de ui en knoflook ongeveer 5 minuten in aan. Voeg de paprika en courgettestukjes toe en bak een paar minuten mee. Voeg de specerijen toe en na 1 minuut vervolgens ook de tomatenpuree, kidneybonen, gepelde tomaten, het limoensap en eventueel de extra pure chocolade. Breng verder op smaak met peper en zout. Laat nog ongeveer 10 minuten pruttelen.
Verdeel de vulling over de uitgeholde courgettes. Wat er niet meer inpast, kun je straks los serveren. Strooi de geraspte kaas over de courgettes.
Bak de gevulde courgettes zo’n 20 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.
Lekker met guacamole.
tips
Het uithollen van de courgettes kun je met een lepel of met een scherp mesje doen. Met een lepel schraap je voorzichtig al het vruchtvlees eruit, zover als mogelijk. Je kunt ook een mesje gebruiken, hiermee kerf je de courgettes kruislings in, tot ongeveer 0,5 cm boven de onderkant. Snijd ook in de lengte langs de randen. Vervolgens ga je met je mesje iets boven de onderkant door het vruchtvlees heen. Je hebt nu perfecte blokjes courgette die je zo aan de vulling kunt toevoegen, en netjes uitgeholde courgettes.