Een paar maanden geleden plaatste ik al een lekker recept voor gevulde paprika’s op mijn blog. Ik beloofde jullie toen ook nog eens een recept voor gevulde aubergines te delen. Vandaag los ik mijn belofte in. Aubergines kun je met van alles vullen, denk aan rijst, bulgur, orzo, gehakt, kip of verschillende soorten groenten in kleine stukjes. Vandaag gaan we voor een vulling met vegetarisch gehakt en het vruchtvlees van de aubergine zelf. Omdat we nu midden in een Marokkaanse themamaand zitten, heb ik deze aubergines met Marokkaanse smaakmakers gekruid, zoals gember, ras-el-hanout, kaneel en peterselie. Superlekker en zo krijgt je aubergine en gehaktmengsel echt een heerlijke smaakboost! Ik maak deze gevulde aubergines af met wat smeuïge geraspte kaas en wat crunchy gehakte walnoten, die twee vormen een perfect huwelijk.
In Marokko en Turkije hebben ze een leuke naam voor dit gerecht, namelijk ‘flauwgevallen imam’. Het verhaal gaat dat een imam dit gerecht zo ontzettend lekker vond, dat hij zich er helemaal klem aan at en daardoor flauwviel. Wat er van waar is, weet ik niet, maar een hilarisch verhaal is het wel en zo komt dit gerecht dus aan zijn bijzondere naam. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: eet nooit zoveel als deze imam, want nu weet je wat de gevolgen kunnen zijn.. 🙂
Ingrediënten voor 2-3 personen
- 2 of 3 aubergines
- 250 gram vegetarisch gehakt
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- blikje tomatenpuree
- 1,5 tl gemberpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl ras-el-hanout (evt. te vervangen door komijn)
- 1 tl kaneel
- 5 tomaten
- bosje verse peterselie
- 75 gram geraspte kaas
- 30 gram walnoten
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Halveer de aubergines en kerf ze diagonaal met een scherp mes in, net niet tot je door de schil heen snijdt. Houdt een afstand van ongeveer 1 cm tussen de sneden aan en kerf in beide richtingen in, zodat je een ruitpatroon krijgt. Smeer in met een beetje olijfolie.
Rooster de auberginehelften ongeveer 35 minuten in de oven tot het vruchtvlees mooi zacht is. Keer halverwege.
Ga ondertussen verder met het bereiden van de vulling. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Verhit een beetje olie in een wok of hapjespan en bak hierin de ui en knoflook aan. Voeg na 5 minuten ook het vegetarisch gehakt toe.
Hak ondertussen de peterselie fijn en snijd 3 van de tomaten in kleine blokjes en de overige 2 in plakjes. Hak de walnoten grof. Voeg de tomatenpuree aan het gehakt toe. Voeg vervolgens ook de specerijen toe. Bak 1 minuut mee en voeg dan de tomatenblokjes en peterselie toe. Laat op laag vuur zachtjes pruttelen tot de aubergines klaar zijn. Haal de aubergines uit de oven.
Verhoog de oventemperatuur tot 200ºC.
Schep dan het vruchtvlees uit de aubergines, door het inkerven gaat dit gemakkelijk. Zorg dat je niet door de schil heen gaat. Meng het vruchtvlees door de gehakt-tomatensaus.
Verdeel de saus over de auberginehelften. Bestrooi met geraspte kaas en de gehakte walnoten. Maak af met plakjes tomaat.
Bak de gevulde aubergines 10-15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Je kunt hiervoor eventueel ook de grillfunctie van de oven gebruiken.