Zaalouk (auberginedip)

Marokkaans - hapje - bereidingstijd: 20 min. + 40 min. oventijd

Het is al half oktober en officieel is mijn Marokkaanse themamaand dus al lang voorbij. Echter had ik nog wat lekkere Marokkaanse recepten over, die ik graag nog met jullie deel! Deze zaalouk bijvoorbeeld, een fantastische Marokkaanse auberginedip. De aubergines rooster je in de oven, waardoor ze heerlijk zacht en smaakvol worden. Voeg daarbij de frisheid van geroosterde tomaten en de pit en warmte van Marokkaanse specerijen als paprikapoeder, kurkuma, komijn, gember en chili. Al met al heb je dan iets super lekkers in handen.

Zaalouk wordt in Marokko vaak als mezze geserveerd, een klein hapje voorafgaand of bij de hoofdmaaltijd. Superlekker in combinatie met Marokkaans brood, maar ook heel goed te combineren met een Hollands toastje. Met deze zaalouk maak je ook een heerlijke en gezonde lunch. Voor 2 personen heb je daar met een beetje brood een royale portie aan. Serveer je de zaalouk als hapje/mezze dan kun je hier zeker met zn zessen van eten. Ook leuk om de zaalouk te serveren aan het begin van een Marokkaanse maaltijd op een schaal met bijvoorbeeld olijven, een kleine salade en wat brood. Zo maak je een origineel voorgerecht. Je kunt er alle kanten mee op. Ik zou het wel weten, snel maken dus!

Ingrediënten voor 2-6 personen als lunch of hapje

aubergine3

  • 2 aubergines
  • 2 grote tomaten
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gember
  • 1 tl chilipoeder
  • half bosje verse peterselie of koriander

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snijd de tomaten in kwarten. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier de aubergines en tomaten op. Besprenkel met olijfolie. Rooster de tomaten en aubergines ongeveer 40 minuten in de oven tot ze helemaal zacht zijn.

Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Lepel het vruchtvlees eruit, gooi de schil weg. Snijd het vruchtvlees van de aubergines en de tomaten in stukjes.

Hak de knoflook en peterselie of koriander fijn.

Verhit een beetje olie in een steelpannetje. Fruit hierin de knoflook 1 minuut aan, voeg dan alle specerijen toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg vervolgens de aubergine, tomaat en peterselie of koriander toe. Roer alles goed door elkaar en laat op laag vuur nog ongeveer 5-10 minuten pruttelen.

Serveer de zaalouk met (Marokkaans) brood, toastjes of als onderdeel van een mezze maaltijd met allerlei kleine hapjes.

aubergine2

aubergine

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip