Kumpir – gevulde zoete aardappel

Turks - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 minuten + 60 min. oventijd

Vandaag heb ik een lekker recept van kumpir voor jullie. Kumpir is een gepofte en gevulde aardappel die met name in Turkije (maar ook wel in Marokko) erg populair is. Het wordt daar als fastfood verkocht. Ook in Nederland wint kumpir langzaam aan populariteit, in Rotterdam vind je zelfs een restaurantje dat helemaal in het teken van kumpir staat. Tegelijk denk ik dat buiten de Turkse gemeenschap en buiten de steden, nog maar weinig mensen van kumpir gehoord hebben. Met dit recept wil ik daar een beetje verandering in brengen. Kumpir is namelijk een heerlijk gerecht, dat je ook prima als gezond hoofdgerecht kunt eten!

Kumpir wordt meestal gemaakt van gewone aardappel. Deze wordt gepoft in de oven en vervolgens geprakt en gemengd met boter en kaas. Daarbovenop komt de vulling. Dit kan echt van alles zijn, maar net wat je lekker vindt. Ik doe het vandaag net ietsje anders, door zoete aardappel te gebruiken ipv gewone aardappel. De zoete aardappel is gezond en erg lekker, en je vindt van zoete aardappels vaak grote exemplaren, wat voor dit recept perfect is. Ik vind gewone kaas in combinatie met zoete aardappel een beetje flauw en kies daarom voor feta, dat geeft lekker veel pit. Omdat feta toch niet goed smelt, hoef je hem niet door de aardappel te prakken en kun je hem er gewoon zo over strooien. Verder kies ik qua vulling voor een aantal van mijn favoriete ingrediënten, die ook goed bij elkaar smaken. Ik gebruik gekruide vegetarische kipstukjes (maar het kan ook met gewone kip(dij)filet) en verder gegrilde paprika, wortelrasp en Griekse yoghurt. Een heerlijke combinatie en al met al een heerlijk gezond gerecht met de looks van een streetfood gerecht.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 200°C. Boen de aardappels goed schoon onder de kraan. Pak ze per stuk in in het aluminiumfolie, zorg dat het folie niet te strak om de aardappels zit, maar wel goed afgesloten is (geen kieren). Pof de aardappels in de oven in ca. 50-60 minuten gaar en zacht. De aardappels zijn goed als je er met een scherp mesje gemakkelijk doorheen glijdt. Afhankelijk van de grootte van je aardappel, kunnen ze iets langer of korter nodig hebben.

Begin ongeveer 20 minuten voor de aardappels klaar zijn met de rest van de voorbereidingen. Snijd een hele kipfilet eerst in smalle reepjes, bij vega kipstukjes is dat al gedaan. Meng de paprikapoeder, komijnpoeder, kurkuma, knoflookpoeder, peper en zout met een scheutje olijfolie. Wentel hier de stukjes kip door zodat de marinade goed verdeeld raakt. Bak de stukjes kip in een klein koekenpannetje bruin.

Meng de wortelrasp met de azijn. Meng de yoghurt met de harissa. Snijd de gegrilde paprika’s in reepjes.

Haal de gare aardappels uit het aluminiumfolie. Snijd ze in de lengte met een scherp mesje doormidden, maar ga niet helemaal door de schil aan de onderkant heen. Prak met een vork beide helften van de aardappel los. Pas op dat je niet door de schil heen prikt. Meng hier een klein klontje roomboter en een beetje peper en zout doorheen.

Verdeel de stukjes kip, de wortelrasp, gegrilde paprika en feta over de zoete aardappel. Maak de kumpir af met een flinke dot Griekse yoghurt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip