Oma’s appeltaart

Hollands - taart - bereidingstijd: 45 min. + 60 min. oventijd

Samen met mijn oma ben ik de keuken ingedoken om haar zandkoekjes en appeltaart te maken. Al eerder deelde ik het recept voor de zandkoekjes en vandaag krijgen jullie het recept voor haar appeltaart van me. Wat mij betreft is er bijna niets lekkerders dan de geur van versgebakken appeltaart in huis. Ze zeggen niet voor niets dat je een appeltaart moet bakken als je kijkers krijgt voor je huis dat te koop staat. Het schijnt dat je huis dan sneller wordt verkocht. Of dat een fabel is of niet, een aantrekkelijk idee is het in elk geval. Deze Hollandse klassieker mag dus niet ontbreken op mijn blog en daarom ging ik met mijn oma aan de slag. Niemand maakt lekkerdere appeltaart dan zij!

Mijn oma gebruikt wisselend als basis een Koopmans appeltaartmix of een eigen mix van zelfrijzend bakmeel en suiker. Aangezien zo’n appeltaartmix ook uit bloem, bakpoeder, suiker en een beetje zout bestaat, zit er eigenlijk nauwelijks verschil in. Het is aan jou wat je gebruikt. De taart vulden we natuurlijk met de magische combinatie van appel en kaneel en daarnaast voegden wij ook nog wat rozijnen toe. We maakten dit keer de ‘luxe’ versie met een laagje amandelspijs op de bodem. Dat maakt deze appeltaart net even wat specialer.

Zelfgemaakte appeltaart is wat mij betreft één van de lekkerste taarten, daarentegen is er weinig wat ik zo vies vind als een droog stuk fabrieksappeltaart uit de diepvries zoals je dat nog te vaak bij restaurants ziet. ‘Koffie met appelgebak’ noemen ze dat dan. Als ik de appeltaart niet eerst met eigen ogen geïnspecteerd heb, bestel ik eigenlijk nooit meer appeltaart in een restaurant. Dat is al zo vaak op een teleurstelling uitgelopen. Deze huisgemaakte appeltaart van oma heeft mij echter nog nooit teleurgesteld. Ik weet zeker dat hij het jou ook niet zal doen! 

Ingrediënten voor 1 taart (12 stukjes)

omas-appeltaart-2

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram suiker (of gebruik Koopmans appeltaartmix ipv zelfrijzend bakmeel en suiker)
  • 175 gram roomboter + extra voor invetten
  • 75 gram rozijnen
  • 2-3 tl kaneel
  • 1 kilo appels (liefst goudreinetten)
  • sap van 1/2 citroen
  • opt. 150 gram amandelspijs (zelfgemaakt of kant-en-klaar, zie tips)
  • 1 ei
  • 2 el abrikozenjam

Extra nodig

  • springvorm met een diameter van 24-26 cm

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de springvorm in met boter en bekleed met bakpapier. Laat de rozijnen in een kommetje heet water wellen. Klop het ei los in een kommetje.

Kneed de boter en 3/4 van het ei met de appeltaartmix of met het zelfrijzend bakmeel, suiker en een snufje zout tot een gladde deegbal. Het deeg is goed als er geen stukjes meer in zitten en je er een stevige bal van kunt vormen. Laat 15 minuten rusten in de koelkast.

Schil ondertussen de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd in blokjes. Meng de appels met de kaneel, het citroensap en de rozijnen.

Haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het in 2 stukken: 3/4 deel en 1/4 deel. Bekleed met het grootste deel van het deeg (3/4) de bodem en zijkant van de springvorm. Verdeel hierover het amandelspijs en daarop het appelmengsel.

Maak van het resterende deeg reepjes voor op de taart. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de taart met een kwastje met het ei.

Bak de appeltaart in het midden van de oven 60-75 minuten, tot de bovenkant mooi goudbruin en gaar is. Laat de taart afkoelen.

Warm ondertussen de abrikozenjam met 1 el water op in een pannetje. Strijk de warme jam over de taart.

Tips

  • amandelspijs maak je heel makkelijk zelf in de keukenmachine. Meng 80 gram blanke amandelen met 60 gram suiker en het sap van een halve citroen tot een zacht en licht plakkerig amandelspijs. Als het spijs nog te droog is, kun je een half ei toevoegen.
  • maak je de taart liever zonder amandelspijs, verdeel dan 1 el custard of paneermeel over de bodem om te voorkomen dat de bodem te nat wordt van de appels.
  • De deegreepjes voor op de taart  maak je heel makkelijk door een stukje deeg met je vingers tot een worstje uit te rollen. Druk dit vervolgens plat en leg het deegreepje op de taart.
  • het is ook lekker om de rozijnen te wellen in rum.
  • serveer de appeltaart met slagroom of een bolletje vanille-ijs.

 

3 reacties op “Oma’s appeltaart

  1. AJKRJH

    Vanmiddag de appeltaart gemaakt en vanavond lekker van gesmuld. ??

  2. Geer

    Vanmiddag de appeltaart gemaakt en vanavond een klijn stukje geproefd
    Hij is n,l voor de verjaardag van mijn vrouw maar hij is goed gelukt en overheerlijk
    Bedankt voor het recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip