Speculaastaart met peer en amandelspijs

Hollands - taart - bereidingstijd: 30 min. + 50 min. oventijd

Deze speculaastaart maakte ik vorige week ter ere van de intocht van Sinterklaas. Zodra ik Sinterklaasliedjes hoor krijg ik acuut zin in speculaas en amandelspijs. Daarom maakte ik een taartje met deze ingrediënten. Het is een echte Sinterklaastaart, maar ook eentje die op andere momenten heerlijk smaakt. Want peer, speculaas en amandelspijs zijn natuurlijk ook echte smaken die goed bij de herfst en winter passen. De taart is niet al te zoet, wat ik zelf erg lekker vind, maar als je nou een echte zoetekauw bent, voeg dan nog 1 of 2 lepels jam aan het beslag toe. Enjoy!

Ingrediënten voor 10 punten

  • 150 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram amandelspijs
  • 4 eieren
  • 150 gram bloem
  • 5 kleine handperen (bijv. conference)
  • 1 el citroensap
  • 1 el speculaaskruiden
  • 3 el abrikozenjam
  • klein handje amandelschaafsel

Extra nodig

  • taartvorm met een diameter van 24-26 cm

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor tot 160°C. Bekleed de taartvorm met bakpapier en vet de randen in met boter.

Schil de peren, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Besprenkel de peren met het citroensap, zodat ze niet verkleuren.

Klop in een kom de zachte boter en amandelspijs met een mixer tot een romige massa. Klop de eieren een voor een erdoor en voeg vervolgens al kloppend de bloem, speculaaskruiden en een mespunt zout toe. Klop het geheel tot een mooi en luchtig beslag.

Verwarm in een pannetje de jam met 1 el water tot de jam vloeibaar is geworden.

Schenk het beslag in de ingevette vorm en leg de peren hier in een cirkel bovenop, met de smalle kant naar het midden en de bolle kant naar boven. Besmeer de peren met de jam. Strooi het amandelschaafsel over de taart. Bak de speculaastaart in het midden van de oven op het rooster in ca. 50 minuten goudbruin en gaar tot een sateprikker er schoon uitkomt. Laat de taart in de vorm afkoelen (de jam stolt dan vanzelf).

Bron: AH (recept iets aangepast)

Peer Speculaastaart

2 reacties op “Speculaastaart met peer en amandelspijs

  1. Laura

    Hij rook zo heerlijk en ik vond het super leuk en makkelijk om hem te maken, maar ik vond de taart helaas erg droog.
    Ik vond het meer een droge cake met stukken peer erop.
    Maar dit is misschien mijn persoonlijke smaak.
    Groetjes Laura

    1. Hoi Laura, dat is jammer! Het klopt op zich wel dat de taart qua smaak/structuur veel weg heeft van een cake (wanneer noem je iets een taart of een cake?), maar hij hoort zeker niet droog te zijn. Kan het zijn dat hij te lang in de oven heeft gestaan misschien?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip