Snelle appeltaartjes met vanillesaus

Hollands - Nagerecht/Kerst - bereidingstijd: 30 min. + 15 min. oventijd

Ik ben dol op toetjes. Ik gun ze mezelf niet al te vaak, omdat de toetjes die ik zo lekker vind, vaak niet al te gezond zijn. Maar met Kerst ga ik helemaal los met lekkere toetjes. Ik kan niet wachten! Een paar weken geleden vierden wij onze trouwdag en daarvoor maakte ik een heerlijk diner. We begonnen met deze Aziatische zalmtartaar, vervolgens serveerde ik biefstuk met granaatappelsaus, aardappelpureegratin en een traybake van pompoen, champignons en spruitjes. En tot slot kwamen deze snelle appeltaartjes met vanillesaus op tafel. Stiekem toch echt wel mijn favoriet van het diner hoor.

Deze snelle appeltaartjes maak je met bladerdeeg en daardoor zijn ze in no time klaar. Dat proef je trouwens niet terug, want ze zijn echt verrukkelijk. Bij de appeltaartjes serveer ik warme vanillesaus. Vroeger kon je bij V&D van die heerlijke appeltaart met warme vanillesaus krijgen. Daar moest ik gelijk aan denken toen ik deze taartjes bedacht, en dus kan een heerlijke vanillesaus niet ontbreken. Maak het af met een bolletje ijs en je hebt een fantastisch dessert. Ook dit is weer goed voor te bereiden zodat je met je aandacht bij je gasten kunt zijn. Warm last minute nog even op en that’s it. Geniet van deze snelle appeltaartjes met vanillesaus! 

Ingrediënten voor 4 personen

appeltaartjes met vanillesaus

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 appels
  • 100 gram amandelspijs
  • 1 tl kaneel
  • evt. een beetje citroensap (als je de taartjes van tevoren wilt bereiden)
  • 4 bolletjes vanille ijs

Voor de vanillesaus:

  • 1 vanillestokje
  • 125 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 2 eidooiers
  • 25 gram suiker

Extra nodig:

  • vier kleine taartvormpjes (diameter ca. 10 cm)

Wat ga je doen

Begin met het maken van de vanillesaus. Snijd hiervoor het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de melk, slagroom, vanillemerg en het vanillestokje in een pannetje langzaam aan de kook. Roer regelmatig.

Klop ondertussen de eidooiers en de suiker luchtig. Wanneer de melk kookt, voeg je een klein beetje van de melk bij de eidooiers en daarna het hele eidooiermengsel rustig bij de melk. Laat het vuur laag staan en blijf constant roeren tot het mengsel begint in te dikken tot een vla. Haal dan van het vuur en laat afkoelen.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Meng de appelblokjes met de kaneel.

Bekleed de taartvormpjes met een plakje bladerdeeg. Snijd restjes langs de randen van de vorm weg. Verdeel het amandelspijs over de vier taartjes en verdeel daarop de appeltjes. Besprenkel met een beetje citroensap als je de taartjes van tevoren bereid (tegen het verkleuren van de appels).

Vlak voor het serveren:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bak de appeltaartjes ca. 15 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.

Warm ondertussen eventueel de vanillesaus weer op. Doe dit voorzichtig en op laag vuur onder constant roeren.

Haal de appeltaartjes uit het vormpje en serveer met een bolletje vanille ijs en de vanille saus.

Tips

  • amandelspijs koop je kant-en-klaar of je maakt het heel makkelijk zelf. Meng hiervoor in een keukenmachine 50 gram blanke amandelen, 50 gram suiker, een kneepje citroensap en een half ei. Laat draaien tot de amandelen goed gemalen zijn en je een kleverige bal hebt. Bewaar in de koelkast.
  • als je de vanillesaus en de appeltaartjes last minute wilt bereiden, kun je de vanillesaus maken terwijl de taartjes in de oven staan. Draai de bereidingswijze dan dus om.
  • het is ook lekker om wat rozijnen door het appelmengsel te doen.
  • je kunt de vanillesaus en de appeltaartjes op de ochtend voor je diner bereiden. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Meer kerstinspiratie vind je hier.

appeltaartjes met vanillesaus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip