Gevuld speculaas

Hollands - Taart, cake, koek - bereidingstijd: 20 minuten + 1 uur rusten + 40 min. oventijd

Kortgeleden was ik aan het brainstormen om wat leuke Sinterklaasideeën voor de blog te bedenken. Ondertussen was Renko een stuk gevuld speculaas van de bakker in de oven aan het opwarmen. Hij vond het zó lekker dat ik opperde om het ook eens zelf te maken. Ik bestudeerde de ingrediënten even en ging aan de slag. En zie daar, binnen no time had ik zelf heerlijk gevuld speculaas gemaakt. Een echte Sint klassieker die nu ook een plaatsje op mijn blog heeft.

Ik maakte mijn gevuld speculaas zonder vorm. De bakker bij ons om de hoek noemt het gevuld speculaas ‘boomschors’. Geen idee waarom, waarschijnlijk in een poging een creatieve naam te geven aan het toch wel wat afgezaagde gevuld speculaas. Anyway, ik probeerde dus min of meer deze boomschors vorm na te maken. Wat overigens niet geheel lukte, maar dat terzijde. Ik ben gewoon niet zo precies in bakdingen. Ik noem dit zelf dus maar een ‘rustiek’ gevuld speculaas. Je kunt het gevuld speculaas natuurlijk ook gewoon in een bakvorm maken.

Als je een beetje op mij lijkt, dan ben je nu al aan het brainstormen over het eten op Sinterklaasavond. Mijn gedicht schrijf ik vaak pas op het laatste moment, maar over het eten kan ik al weken van tevoren nadenken. Daarom hier vast wat lekkere ideeën voor het eten op Sinterklaasavond:

Goed, dan nu eerst het recept voor gevuld speculaas!

Ingrediënten voor  groot stuk

Wat ga je doen

Snijd de koude boter in blokjes. Meng de boter met het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden, zout en melk. Kneed met je handen in ongeveer 5 minuten tot een deegbal, waarin geen stukjes boter meer zitten. In het begin valt het deeg erg uit elkaar, als je langer kneed, komt het vanzelf bij elkaar. Voeg eventueel nog een eetlepel melk toe als het deeg te droog blijft.  Wikkel in een theedoek of vershoudfolie en leg een uur in de koelkast. Langer mag ook.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kneed het amandelspijs los met een half ei (bewaar de rest). Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 2 stukken. Rol een stuk uit tot de bodem van het gevulde speculaas. Je kunt dit in een vorm doen of uit de losse pols (dat deed ik). Verdeel hierover gelijkmatig het amandelspijs, houd wel ongeveer 1/2 cm van de randen vrij. Rol het andere stuk deeg uit voor de bovenkant van het gevulde speculaas. Dek hiermee het amandelspijs af. Zorg dat je de randen goed sluit.

Klop het resterende halve ei los met een klein scheutje melk. Bestrijk hiermee het gevulde speculaas. Druk er een paar amandelen in ter decoratie.

Bak het gevuld speculaas 40-45 minuten in de oven tot het speculaas mooi bruin en gaar is.

Tips

  • Bewaar het gevuld speculaas buiten de koelkast in een luchtdicht afgesloten bakje. Zelf vind ik gevuld speculaas warm echt het lekkerste, ik warm een stukje speculaas 5 minuten op in de oven op 220°C, dan is het weer heerlijk warm.
  • Zelfgemaakte amandelspijs is het allerlekkerst. Maal hiervoor 125 gram blanke amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg 125 gram suiker toe samen met de rasp van 1/3 citroen (optioneel) en een scheutje water. Laat de keukenmachine nog kort draaien tot het spijs bij elkaar komt. Bewaar in de koelkast, laat minimaal een uurtje rusten voor gebruik, maar beter is nog een hele nacht (je kunt het lang bewaren, dus maak gerust meer tegelijk).

2 reacties op “Gevuld speculaas

  1. Anke van der Werf

    De gevulde speculaas is prima gelukt en gemakkelijk te maken. Je hebt er zelfs geen vorm voor nodig. Wij vonden het lekkerder dan van de banketbakker omdat het duidelijk minder zoet is.
    Bedankt Elianne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip