Bladerdeegtaartjes met peer en speculaas

Hollands - Taart, cake, koek - bereidingstijd: 10 min. + 20 min. oventijd

Bladerdeeg is zo’n ingrediënt dat je eigenlijk altijd in je vriezer (hoe klein ook) op voorraad moet hebben. Zelf bladerdeeg maken is erg veel werk (en volgens mij doet vrijwel niemand dat), dus zo’n pakje kant-en-klaar bladerdeeg is geen overbodige luxe. Je kunt het als basis gebruiken voor je avondeten (in een hartige taart, plaattaart etc.), je maakt er lekkere borrelhapjes mee (bijv. deze Surinaamse pasteitjes) en je maakt er in een handomdraai de lekkerste taartjes mee (zoals deze appeltaartjes met vanillesaus). Vanaf nu altijd bladerdeeg op voorraad dus!

Ik had nog een paar speculaasjes liggen en in de koelkast stond een bakje zelfgemaakt amandelspijs (dat heb ik in deze tijd van het jaar altijd op voorraad. Ideaal, want je kunt het lang bewaren). Op de markt had ik een paar mooie peren gekocht en zie daar, alle ingrediënten voor een prachtig Sinterklaastaartje. Met restjes en ingrediënten uit je voorraadkast en een beetje creativiteit maak je vaak spontaan de lekkerste dingen.

Deze bladerdeegtaartjes met peer en speculaas heb je in 10 minuten gemaakt. Ideaal als je onverwacht bezoek krijgt of gewoon als je zin hebt in iets lekkers! Dat laatste overkomt mij namelijk nogal eens :). Eet je vegan of eet je bezoek vegan, kijk dan even bij de tips onderaan dit artikel. Als je het juiste bladerdeeg en de juiste speculaasjes koopt, is dit receptje namelijk ook nog eens helemaal vegan.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 220°C.

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd de peer in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd elke kwart in drie plakjes. De schil kun je eraan laten. Verkruimel de speculaasjes. Kneed het amandelspijs los met een beetje water.

Vouw de randen van het bladerdeeg aan alle kanten ongeveer 1/2 cm naar binnen. Leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat. Verdeel het amandelspijs over het bladerdeeg. Leg drie schijfjes peer op elk taartje. Maak af met de speculaaskruimels.

Bestrijk eventueel de randen nog met wat losgeklopt ei, dan gaan ze mooi glanzen. Je hebt maar erg weinig ei nodig, dus als je hier een ei voor openbreekt dat je verder niet kunt gebruiken, zou ik het achterwege laten.

Bak de bladerdeegtaartjes ongeveer 15-20 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Tips

  • Wil je vegan eten of krijg je vegan gasten, kies dan voor bladerdeeg op basis van margarine. Niet alle soorten speculaas uit de winkel zijn vegan, dus check dit ook even. Het ei laat je natuurlijk sowieso achterwege 😉
  • Zelfgemaakte amandelspijs is het allerlekkerst. Meng een hoeveelheid blanke amandelen naar wens fijn in de keukenmachine. Voeg vervolgens evenveel suiker toe, eventueel een beetje citroenrasp en een scheutje water. Laat nog even draaien in de keukenmachine tot alles bij elkaar komt tot een mooi spijs. Bewaar in de koelkast, je kunt het hier prima een paar weken bewaren. Kneed voor gebruik even door met een klein beetje ei of nog wat water.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip