Sambal Goreng boontjes

Indonesisch – bijgerecht – 4 personen – bereidingstijd: 25 min.

Ik kan me nog goed herinneren dat wij vroeger vaak gekookte aardappels met sperzieboontjes aten. Die boontjes waren regelmatig net iets te lang gekookt en als we echt pech hadden waren ze ook nog erg draderig. Als kind vond ik dit echt helemaal niet lekker. Later kwam ik erachter dat je met sperziebonen nog veel meer kunt doen, zoals deze heerlijke sambal goreng boontjes maken. Het gerecht is perfect als de boontjes nog een beetje een bite hebben. In combinatie met de pittige sambal en de romige kokosmelk heb je dan een heerlijk gerechtje!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gram sperziebonen
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl sambal
  • 1 tl laos
  • 1 tl palmsuiker of bruine basterdsuiker
  • ½ tl trassi (laat weg voor vegetarisch/ vegan, gebruik dan wat keukenzout)
  • 75 ml water

Wat ga je doen

Verwijder de steeltjes van de sperziebonen en halveer ze. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Verwarm een wok met 1 el olie en fruit hierin de sjalot en knoflook aan. Voeg de laos, sambal, palmsuiker en trassi of zout toe en bak ca. 1 minuut mee. Voeg dan de boontjes, kokosmelk en het water toe.

Kook de sperziebonen op matig vuur ca. 10-15 minuten tot ze beetgaar zijn en de saus wat is ingedikt. Als er nog teveel vocht bij zit, kun je het vuur wat hoger zetten.

Serveer de sambal boontjes als onderdeel van een rijsttafel of met mijn sambal goreng telor of rendang.

Variatietip: dit recept is ook heerlijk met andere groenten. Probeer het eens met paprikareepjes of bloemkoolroosjes!

Eén reactie op “Sambal Goreng boontjes

  1. Pingback: Indonesische Rendang Daging - De wereld op je bord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip