ikan pepesan (pittige makreel)

Indonesisch - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 15 minuten + 20 min. oventijd

Als je elke dag veel tijd besteedt aan het bereiden van lekker eten, raak je soms een beetje verwend. Iets wat je vroeger ‘verrukkelijk’ en ‘fantastisch’ zou hebben gevonden, wordt dan ineens ‘gewoon lekker’. Ach, first world problems niet waar? 😉 In elk geval waren Renko en ik allebei ongelofelijk positief verrast toen we deze ikan pepesan proefden. Wat ongelofelijk lekker! Op het moment dat ik de eerste hap in mijn mond had, nam ik me gelijk voor om vaker Indonesisch te gaan koken! Ik heb nog een oud Indonesisch kookboekje liggen dat van mijn oma is geweest. Misschien dat ik daar maar eens in ga neuzen.. 🙂

Ikan pepesan is de Indonesische benaming voor pittige makreel. De gerookte makreel wordt ingepakt in aluminiumfolie, samen met de lekkerste smaakmakers uit de Indonesische keuken, zoals sambal, sereh, laos en kokosmelk. Als je het pakketje dan uit de oven (of van de bbq) haalt, komen de fantastische geuren je tegemoet. Maak deze ikan pepesan als onderdeel van een Indonesische maaltijd of serveer hem op je bbq. Dat is weer eens iets anders dan een zalmpakketje!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor tot 180ºC.

Als je een hele makreel gebruikt: begin met het verwijderen van kop, staart, vinnen en vel. Het vel kun je gemakkelijk lostrekken. Je kunt ervoor kiezen om de makreel verder heel te houden, of hem te fileren tot 2 makreelfilets.

Pel de sjalotten en knoflooktenen.

Maal de sjalotten, knoflook, sambal en kemirienoten in de keukenmachine tot een gladde pasta.

Verhit een beetje olie in een koekenpan. Fruit de sjalottenpasta hier 5 minuten zachtjes in aan. Voeg dan de laos, trassi en kokosmelk toe. Als je limoensap ipv djeroek poeroet gebruikt, voeg je dat nu ook toe. Roer goed door en laat nog 2 minuten pruttelen.

Leg de makreel(filets) op een ruim stuk aluminiumfolie. Verdeel de kruidenpasta over de makreel, als je de makreel heel gelaten hebt, kun je ook de buikholte vullen. Leg de djeroek poeroet blaadjes en de serehstengel op de vis. Maak van het aluminiumfolie een dicht pakketje en leg op de bakplaat.

Bak het makreelpakketje ongeveer 20 minuten in de oven. De makreel is door het roken al gaar, maar in de oven trekken de smaken van de boemboe mooi in de vis. Je kunt de ikan pepesan ook als pakketje op de barbecue bereiden.

Verwijder de serehstengel en djeroek poeroet voor het serveren. Lekker met witte rijst en sambal goreng boontjes, of als onderdeel van de bbq.

5 reacties op “ikan pepesan (pittige makreel)

 1. Tianne

  Kemirienoten kunnen worden vervangen door macedamianoten

 2. Yda

  De vis kun je vervangen door een bal gehakt…

 3. Yda

  Ik wilde even reageren op dit recept.
  Het komtvaardig overeen met mijn recept…
  Maar…djeroek poeroet of is absoluut NIET te vervangen door limoensap!
  Ten eerste is limoensap zuur en er hoort wel een druppeltje zuur in deze boemboe, maar djeruk purut is een blaadje en niet zuur en heeft een unieke smaak die heel belangrijk is voor pepesan.
  Ook kemiri hoort er in maar kan nog wel ev.weggelaten worden…

  1. Tom Klaassens

   Kijk, dit soort commentaren kan ik heel goed voor mijzelf gebruiken. Bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip