Bij een curry denk je toch al snel aan Azië. En dat is misschien ook wel terecht, want in Azië zijn ze meester in het klaarmaken van de meest fantastische currygerechten. En al hoewel het niemand echt duidelijk is wat de definitie van een curry nu precies is, hebben we er toch allemaal wel een gevoel bij. Echter zijn er ook buiten de traditionele currylanden zoals Indonesië, Thailand en India genoeg pareltjes te vinden. Dat liet ik op mijn blog al eens eerder zijn met dit recept voor een curry uit Koeweit. Vandaag reizen we weer naar een heel ander deel van de wereld, namelijk het Caribisch gebied.
In de Caribische keuken vind je invloeden van over de hele wereld, vanwege de vele immigranten die naar dit gebied toegekomen zijn. Deze curry, rundown genoemd, maak je met vlees, vis of groenten die je kookt in kokosmelk. De naam ‘rundown’ betekent simpelweg inkoken en wordt aan elk gerecht gegeven waarin je iets kookt in kokosmelk. Caribische logica denk ik ;). Beroemd zijn onder meer versies met makreel en rundvlees. Ik kies deze keer voor een vegetarische versie, dat kan namelijk ook heel goed. Als groenten gebruik ik wortel, zoete aardappel en sperziebonen. Je zou de wortel of zoete aardappel in dit gerecht ook heel goed kunnen vervangen door pompoen. Sperziebonen kun je vervangen door bijvoorbeeld sugarsnaps, peultjes of tuinerwtjes. Genoeg variatie mogelijk! De curry breng ik op smaak met een aantal veelgebruikte specerijen in het Caribisch gebied: piment, komijn, kurkuma, (gerookt) paprikapoeder en tijm. Voor het echte Caribische gevoel voeg ik een scheutje rum toe, dit geeft een diepe en rijke smaak aan de curry. De vegetarische rundown viel bij ons erg in de smaak, ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!
Ingrediënten voor
personen- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm verse gember
- 1 rode peper
- 200 gram zoete aardappel
- 200 gram wortel
- 150 gram sperziebonen
- 2 tomaten
- 1 tl piment (all spices)
- 1 tl tijm
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl komijn
- 1 el witte wijnazijn
- 2 el rum (optioneel)
- 400 ml kokosmelk
Wat ga je doen
Snipper de ui en hak de knoflook, gember en rode peper fijn. Snijd de zoete aardappel en wortel in blokjes. Haal de uiteinden van de sperziebonen en halveer.
Verhit een beetje olie in een braadpan. Fruit hierin de ui, knoflook, gember en rode peper ongeveer 5 minuten aan. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes. Voeg de zoete aardappel, wortel, sperziebonen en tomaten aan de pan toe. Bak 5 minuten mee. Voeg dan alle specerijen toe en bak nog eens 2 minuten. Breng verder op smaak met peper en zout. Voeg de witte wijnazijn, rum en kokosmelk toe.
Laat de saus zonder deksel op de pan op redelijk laag vuur ongeveer 25 minuten pruttelen, tot de groenten gaar zijn. Proef vooral of de wortel en zoete aardappel gaar zijn.
Serveer de Caribische curry met rijst.
Hmmm deze vind ik ook lekker! Hij doet me een beetje denken aan de ‘wokschotel zoete aardappel met sperzieboon en banaan’. Van rundown had ik nog nooit gehoord. Van Midden-Amerika herinner ik me tenminste vooral bonen, banaan en rijst, maar op die eilanden in de Caraïben zijn natuurlijk zoveel bevolkingsgroepen samen dat ze er dus ook curry’s fabriceren. En met die rum haha! Dankje. Mijn recepten boekje staat vol met uw recepten 🙂
Ja klopt, er zijn zeker overeenkomsten! Sowieso al de groenten die erin gaan natuurlijk 😉 En rum maakt alles beter, haha 😉 Superleuk dat je mn recepten zo waardeert trouwens!! Doe ik het voor he 🙂