Snel succes: gado gado

Indonesisch - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 minuten

Gado gado is een gerecht wat ik al jaren maak. Het begon met een versie waarbij ik de pindasaus uit een pakje maakte, maar inmiddels weet ik dat dat helemaal nergens voor nodig is. Binnen 20 minuten maak je namelijk helemaal zelf een gezonde, verse gado gado zonder pakjes en zakjes. Een echt gerecht voor in de categorie ‘snel succes’ dus. Gado gado is een gerecht afkomstig uit de Indonesische keuken. Je vindt het vaak ook bij ‘de chinees’, maar die versie is (wat mij betreft) lang niet zo lekker als de zelfgemaakte. De basis van gado gado bestaat uit rijst, gekookte eieren en gekookte groenten. Ik kies in dit gerecht voor spitskool, sperziebonen, taugé en komkommer, je zou ook kunnen denken aan worteltjes, bloemkool of broccoli. Eigenlijk alle groenten die je goed kunt koken en die je zelf lekker vindt 🙂 In sommige delen van Indonesië voegen ze ook nog tahoe toe, maar aangezien ik daar echt niet van houd, laat ik het achterwege. Het is zo ook al vullend genoeg.

Rijst, eieren en gekookte groenten zijn natuurlijk hele basic ingrediënten die geen bijzonder gerecht vormen. De pindasaus die erover heen gaat, maakt er echter een waanzinnig lekker gerecht van. Ik gebruik pindakaas als basis voor de saus, dit is wat mij betreft lekkerder én makkelijker dan gewone pinda’s te gebruiken. In de saus gaan verder een aantal ingrediënten die je waarschijnlijk toch wel in huis hebt, zoals sambal, sjalot (kleine ui), knoflook, ketjap en kokosmelk. Gula djawa (palmsuiker) heb je misschien niet in huis, maar hiervoor kun je ook bruine basterdsuiker gebruiken. Laos vind je bij de specerijen in de supermarkt, maar je kunt het eventueel ook achterwege laten. Terwijl de groenten en eieren koken, maak jij de pindasaus en je zult zien hoe makkelijk dat gaat. Maak het gerecht af met kroepoek (gebruik cassavekroepoek als je vegetarisch eet) en je hebt een heerlijke, gezonde en authentiek Indonesische maaltijd.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Haal de puntjes van de sperziebonen en halveer. Haal de harde kern uit de spitskool en snijd in reepjes. Snijd de komkommer in plakjes.

Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn.

Breng de eieren in een pannetje water aan de kook, laat als het water kookt nog 6 minuten doorkoken. Pel daarna de eieren en halveer.

Ga ondertussen verder met het koken van de groenten. Kook de sperziebonen en spitskool ongeveer 5 minuten, of iets langer als je liever zachtere boontjes en spitskool hebt. Haal de sperziebonen en spitskool met een schuimspaan uit de pan. Kook daarna (mag in hetzelfde water) de taugé ongeveer 2 minuten.

Terwijl de groenten en eieren staan te koken, maak je de pindasaus. Verhit een beetje olie in een pannetje en fruit hierin de sjalot en knoflook ongeveer 2 minuten aan. Voeg dan de pindakaas, sambal, laos, ketjap, gula djawa (suiker) en kokosmelk toe. Meng goed en laat op laag vuur ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen, of tot je saus de gewenste dikte heeft.

Serveer de rijst met de verschillende groenten, de eieren, kroepoek en maak af met de pindasaus. Serveer de gado gado naar keuze warm of koud.

Zin in meer Indonesisch eten? Hier vind je nog veel meer lekkere recepten.

6 reacties op “Snel succes: gado gado

  1. Daniëlle

    Altijd lekker Gado Gado. Bij mijn ouders thuis wordt hier vaak om gevraagd.

    1. Ja wij zijn er ook dol op! Vers, gezond en lekker makkelijk. Ik zag trouwens dat je ook een blog hebt, ik heb hem even bekeken en er staan heerlijke dingen op zeg!

  2. Annelieke

    Is de pindasaus goed in te vriezen als je niet alles gebruikt?

    1. Hi Lieke, ja dat kan volgens mij prima! (al heb ik het zelf nog nooit gedaan). In de koelkast kun je het maar een paar dagen bewaren, in de vriezer veel langer (enkele maanden). Laat het rustig ontdooien als je het wilt gebruiken en warm voor gebruik rustig op in een pannetje.

  3. Sandra Postma

    Van gado gado had ik nog nooit gehoord!! Ik dacht in eerste instantie, hmm zo weinig kruiden, is dat niet saai? Maar door die pindasaus was het fantastisch. En ook makkelijk, lekker gezond en weer eens wat andere groenten 🙂

    1. Ja klopt, zonder pindasaus is er echt niets aan. Maar mét pindasaus, jum 🙂 dit is hier thuis ook echt een favoriet, ook omdat hij lekker snel klaar is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip