Bibimbap. Iedereen die deze naam voor het eerst hoort, begint volgens mij spontaan te grinniken. Bibimbap (spreek uit pibimbap) is een Koreaans gerecht en betekent letterlijk ‘gemengde rijst’. Dit rijstgerecht wordt echter juist alles behalve gemengd opgediend. Zoals je op de foto ziet, liggen alle ingrediënten keurig apart van elkaar. Dit is de officiële manier waarop je bibimbap serveert, vervolgens kun je het dan zelf door elkaar mengen tot je dan toch je ‘gemengde rijst’ hebt. Het is natuurlijk wel een hele leuke manier van presenteren zo. En als je eens een keer iets op tafel wilt zetten waar de meeste mensen nog nooit van gehoord hebben, probeer dan dit gerecht eens! Los van de leuke naam en presentatie, is dit gerecht gelukkig ook nog heerlijk van smaak. Alle ingrediënten breng je los op smaak en dat zorgt voor een echte smaaksensatie in je mond. Een belangrijk ingrediënt in de saus bij de bibimbap is gochujang. Dit is een Koreaanse pittige saus, je vindt hem bij de toko. Helaas heeft Albert Heijn de saus onlangs uit het assortiment gehaald, je kunt dan ook sriracha nemen (een Thaise pittige saus). Een goede voorbereiding is bij dit gerecht belangrijk. Zorg dat je alle groenten gesneden klaar hebt staan bij het fornuis, zodat je ze daarna achter elkaar kunt wokken. En dan is dit eigenlijk zo gemaakt!
Ingredienten voor 2-3 personen
- 150 gram rijst
- 150 gram vegetarisch gehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- sojasaus
- 1 tl bruine suiker
- (rijst)azijn
- sesamolie
- 2 el gochujang of sriracha
- 1 wortel
- 1/3 komkommer
- 100 gram shiitake
- 100 gram tauge
- 2-3 eieren
- 2 bosuitjes
Wat ga je doen
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd ook de rode peper fijn. Rasp de wortel en snijd de komkommer in kleine blokjes. Snijd de shiitake in plakjes en de bosui in dunne ringetjes.
Meng de geraspte wortel met 1 el azijn. Meng de blokjes komkommer met 1 tl sesamolie. Maak een sausje van 1,5 el (rijst)azijn, 1 el sesamolie en 2 el gochujang.
Zet bij het fornuis in bakjes het volgende klaar:
- Ui + knoflook + rode peper
- vegetarisch gehakt + 2 el sojasaus + 1 tl bruine suiker
- Shiitakes + 1 el sojasaus
- Taugé + 1 tl sesamolie
- Bosuitjes + 1 tl sojasaus
- 2 eieren
Verhit een wok op hoog vuur en voeg een beetje olie toe. Bak op hoog vuur de ui+knoflook+rode peper kort aan. Voeg dan het bakje met vegetarisch gehakt toe. Roerbak een paar minuten mee. Haal het mengsel uit de pan en bewaar in een bakje afgedekt met aluminiumfolie.
Maak de wok schoon met een keukenpapiertje en verhit opnieuw op hoog vuur een beetje olie. Bak hierin de shiitakes ca. 2 minuten tot ze mooi gaar zijn. Haal uit de pan en bewaar afgedekt.
Maak de wok weer schoon en verhit opnieuw op hoog vuur een beetje olie. Bak hierin de taugé ca. 30 seconden, tot deze net warm is, maar nog wel knapperig.
Maak de wok voor de laatste keer schoon en verhit op hoog vuur een beetje olie. Bak hierin de bosuitjes ca. 30 seconden.
Verhit voor de eieren een beetje olie in een koekenpan. Bak de eieren tot het eiwit gestold is, maar de dooier nog een beetje zacht. De meer ervaren kok kan dit tegelijk met de andere groenten doen 🙂
Maak een mooie bibimbap bowl door een schaaltje te vullen met een beetje rijst en hier in een cirkel het gehakt, de shiitakes, taugé, bosuitjes, wortel en komkommer in te leggen. Maak af met een eitje in het midden. Serveer met het sausje van azijn, sesamolie en gochujang.
Dit is echt super lekker 😀