Bulgogi – Koreaans gemarineerd rundvlees

In de Koreaanse keuken ben ik nog redelijk onbekend. De laatste tijd probeer ik af en toe iets Koreaans op tafel te zetten en mijn kennismaking met de Koreaanse keuken is tot nu toe zeer positief. Qua smaak vind je zowel elementen uit de Japanse als de Chinese keuken terug en natuurlijk ook typisch ‘Koreaanse’ elementen die echt uniek zijn voor de Koreaanse keuken. De Japanse keuken is erg subtiel van smaak, de Koreaanse keuken heeft iets meer body en dat vind ik zelf wel erg lekker. Onlangs dook ik de keuken in om aan de slag te gaan met Koreaans rundvlees, genaamd bulgogi. Bulgogi is een van de meeste bekende Koreaanse gerechten, naast bijvoorbeeld kimchi of bibimbap. Het is een eenvoudig en fantastisch gerecht, waarbij je flinterdun gesneden rundvlees een aantal uur marineert en vervolgens afbakt op de bbq, grill of in de koekenpan.

De marinade maakt dit vlees bijzonder lekker. Het is qua smaak een samenspel tussen aan de ene kant zoete tonen en anderzijds ook juist het zoute (umami) wat je proeft. De zoete smaak komt allereerst van de basterdsuiker, maar daarnaast ook van de peer, een bijzonder ingrediënt in deze marinade. In Korea gebruiken ze hiervoor de nashipeer, maar omdat deze hier lastig verkrijgbaar is, gebruik ik een gewone huis-tuin-en-keukenpeer. De peer zorgt er daarnaast ook voor dat het vlees heerlijk mals en sappig wordt. De zoute/umami smaak komt in de marinade van de sojasaus, maar daarnaast ook van de gochujang. Gochujang is een Koreaanse chilipasta van gefermenteerde sojabonen en rode pepers. Ik koop hem gewoon bij Albert Heijn, maar lang niet alle supermarkten verkopen het nog. Je kunt het ook weglaten, of wat sambal gebruiken om je marinade toch wat pit te geven. Het vlees leg je (het liefst een paar uur) in de marinade en het enige wat je dan nog hoeft te doen, is het vlees af te bakken. Een kind kan de was doen 🙂

Ingrediënten voor 2 personen

bulgogi

  • 200 gram entrecote of rib-eye (grote vleeseters? gebruik dan 300 gram)
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 kleine peer
  • 2 el sojasaus
  • 1 el rijstwijn (laat weg voor alcoholvrij)
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 2 tl sesamolie
  • evt. 1 el gochujang (Koreaanse chilipasta)
  • 1 bosuitje
  • opt. wit sesamzaad ter garnering

Extra nodig

  • keukenmachine

Wat ga je doen

Voor dit recept heb je flinterdunne reepjes vlees nodig. Laat de slager dit voor je snijden of doe het zelf met een scherp koksmes. Dit werkt het beste als je het vlees eerst een uurtje in de diepvries legt, je kunt het dan makkelijker snijden.

Pel de ui en knoflook. Schil de peer en verwijder het klokhuis. Doe de ui, knoflook en peer in de keukenmachine en mix tot een pasta. Meng dit vervolgens met de sojasaus, bruine suiker, sesamolie en eventueel de rijstwijn en gochujang. Voeg ook royaal zwarte peper toe. Meng de reepjes vlees door de marinade en laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Enkele uren is nog beter, of laat het zelfs een hele nacht staan.

Verhit een beetje olie in een koekenpan. Bak hierin de stukjes vlees op middelhoog vuur aan alle kanten bruin in ongeveer 5 minuten, tot ook het vocht uit de marinade grotendeels verdampt is. Pas wel op dat de marinade niet gaat aanbranden, als dat dreigt te gebeuren zet je het vuur wat lager.

Snijd ondertussen het bosuitje in ringetjes. Serveer de bulgogi met de bosui ringetjes en eventueel nog wat sesamzaad.

Tips

  • Lekker met witte rijst en paksoi in oestersaus. Het is ook lekker om het rundvlees in blaadjes sla te serveren (gebruik hiervoor bijv. little gem sla).
  • Gebruik deze bulgogi ook eens als onderdeel van bibimbap! Vervang het gehakt dan door de bulgogi.

 

 

2 reacties op “Bulgogi – Koreaans gemarineerd rundvlees

  1. Kim Cooman

    Wat lekker en bijzonder dat er peer gebruikt wordt.. Ga ik eens proberen! xo Kim

    1. Ja, dat zie je niet vaak in recepten! Maar het kan heel goed en zorgt voor een lichtzoete smaak en een lekkere zachte structuur van het vlees. Ik las trouwens dat je het recept ook met kiwi ipv peer zou kunnen maken, maar dat heb ik niet geprobeerd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Tip