Snel succes: gewokte groenten in zwarte pepersaus

Chinees - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 25 minuten

Het recept van vandaag is weer zo’n makkelijk gerecht voor doordeweekse dagen. Gevuld met verse groenten zodat je zonder moeite aan de 250 gram groente per dag komt die het Voedingscentrum aanraadt om per persoon per dag te eten. Daarnaast is het (gelukkig) ook gewoon een heerlijk gerecht, dat je in 25 minuten op tafel tovert.

Ik heb het over de gewokte groenten in Chinese zwarte pepersaus. Dat is niet de roomsaus met zwarte peper die je misschien weleens bij je biefstuk gegeten hebt, maar een Chinese saus met onder andere sojasaus, oestersaus en natuurlijk zwarte peper als ingrediënten. Deze zwarte pepersaus wordt in de klassieke versie gecombineerd met reepjes rundvlees, maar ik ga voor een eigentijdse versie met alleen maar groenten.

Deze keer koos ik voor aubergine, champignons, paprika en bosui. Je kunt echter allerlei soorten groenten aan deze wok toevoegen, afhankelijk van wat er in het seizoen is of van wat je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld ook eens aan broccoliroosjes, (gewone) ui, prei of paksoi. De zwarte pepersaus die door het gerecht gaat, geeft een flinke boost aan de groenten. Het geeft een pittige ondertoon aan het gerecht, op een heel andere manier dan wanneer je rode peper toevoegt. Er gaat veel zwarte peper in, dat is dus echt wat anders dan wanneer je een gerecht een beetje op smaak brengt met zwarte peper. In dit wokgerecht speelt zwarte peper de hoofdrol. En dat is erg lekker, laat je maar eens verrassen!

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Hak de knoflook en gember fijn. Snijd de aubergine en paprika in blokjes en de kastanjechampignons in kwarten. Snijd de bosui in stukken van ongeveer 3 cm.

Verhit een scheut olie in een wok op hoog vuur. Voeg de knoflook en gember toe en bak 30 seconden mee. Voeg dan de aubergine en champignons toe en bak 3-5 minuten tot de groenten zachter begint te worden. Voeg dan de rode paprika en bosui toe. Wok een paar minuten mee.

Vijzel ondertussen de zwarte peperkorrels fijn, niet tot een poeder maar tot grof gemalen korrels. Voeg de zwarte peper, sojasaus, rijstwijn, oestersaus, sesamolie en suiker aan de groenten toe. Zet het vuur lager en laat 2 minuten pruttelen. Maak ondertussen een papje van de maizena met een beetje koud water. Voeg dit aan de saus toe, nu gaat de saus een beetje binden en mooi glanzen. Proef of je de saus zo goed van smaak vindt, voeg eventueel wat extra sojasaus of oestersaus toe om het gerecht zouter te maken, zwarte peper om het pittiger te maken of suiker om het zoeter te maken.

Serveer direct. Lekker met rijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip