Citroenrisotto met groene asperges

Italiaans - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 minuten

Risotto is een Italiaanse klassieker waar je echt alle kanten mee op kan. Op mijn blog vind je al recepten voor risotto met spinazie en een gepocheerd ei en risotto met pompoen, saffraan en paddenstoelen. Die laatste is natuurlijk een echte herfstvariant en daarom leek het me leuk om nu ook met een echte voorjaarsversie te komen. Ik vind dat risotto zich bij uitstek leent om lekker vegetarisch klaar te maken en daarom werd ook dit recept er weer eentje waarin groenten (en fruit) de hoofdrol spelen: citroenrisotto met groene asperges.

Ik ben dol op citroenen. Er liggen er altijd wel een aantal in de koelkast. Een beetje citroensap geeft een frisse toets aan een gerecht en haalt vaak de smaak enorm op. In deze risotto speelt de citroen een belangrijke rol, zonder dat het gelijk een heel ‘zuur’ gerecht wordt. De smaak van de citroen gaat goed samen met de frisse tonen van witte wijn en het is dan ook heel lekker om een glaasje witte wijn bij deze risotto te drinken. De fles was toch al open voor de risotto per slot van rekening 😉

De risotto breng ik nog wat verder op smaak met verse munt, ook dit is lekker fris en maakt er een voorjaarsachtig geheel van. Groene asperges zijn nu natuurlijk volop in het seizoen, dus ook daar moeten we van genieten. Ik vind de groene asperges eigenlijk nog wel lekkerder dan de witte. Ze hebben een wat uitgesprokenere smaak en dat past goed bij deze risotto. Ook hebben ze meer bite dan hun witte broertje en juist dat is een lekkere tegenhanger van de romige en zachte risotto. Nu hopen dat de temperatuur gauw weer omhoog gaat, want dit is het perfect gerecht om in de tuin (of op het balkon) te eten wat mij betreft.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Verhit een scheutje olie in een braadpan. Fruit de ui en knoflook hier een paar minuutjes in aan. Voeg dan de rijst toe en bak heel kort mee tot de korrels gaan glanzen. Voeg de witte wijn toe en laat 2 minuten koken. Doe dan ook ongeveer 500 ml van de bouillon erbij, net als de rasp en het sap van de citroen. Laat met het deksel op de pan op redelijk laag vuur ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken tot de risotto al het vocht heeft opgenomen. Roer op het einde steeds goed door. Is de rijst dan nog niet gaar, dan voeg je de resterende bouillon toe.

Snijd ondertussen de harde, houtige uiteinden (ongeveer 2 cm) van de groene asperges af (groene asperges hoef je niet te schillen). Verhit een scheutje olie in de grillpan en grill de asperges hierin ongeveer 10 minuten, tot ze mooie bruine streepjes hebben en gaar zijn. Breng op smaak met wat peper en zout.

Hak de munt fijn. Als de risotto (bijna) klaar is, voeg je de munt aan de risotto toe. Doe er ook geraspte parmezaanse kaas (of edelgist) naar smaak door en breng nog wat verder op smaak met peper en zout.

Lekker met een glaasje witte wijn erbij. Eventueel kun je voor de liefhebber nog wat losse partjes citroen erbij doen.

Tips

Edelgist zijn vlokken met een kaas-achtige smaak. Wil je vegan eten of om een andere reden geen kaas gebruiken, dan is dit een aanrader. Je koopt het bij de natuurwinkel of bio supermarkt. Vegans hebben dit meestal standaard in de kast staan, omdat het een goede vervanger van kaas is in pasta’s en risotto. Het is trouwens ook een goede budget optie, omdat het veel goedkoper is dan parmezaanse kaas (al blijft dat het allerlekkerste).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip