Bloemkoolpuree met chorizo en kabeljauw

Spaans - hoofdgerecht - bereidingstijd: 40 min.

Het leek me leuk om weer eens een klassiek AVG’tje (Aardappels-Vlees/Vis-Groenten) te maken, maar dan in een ander jasje. Van CelaVita kreeg ik de nieuwe aardappelpartjes opgestuurd die gekruid zijn met tijm en zeezout. Het leek me lekker om dit te combineren tot een mooi Spaans gerechtje. Daarvoor maakte ik een romige bloemkoolpuree, die ik combineerde met knapperig gebakken stukjes chorizo en een mooi stukje kabeljauw. Ik ben zelf dol op de combinatie van vlees en vis, deze vullen elkaar zo goed aan. Als je het gerechtje mooi presenteert, ziet het er best chique uit! Voor nog meer allure, zou je de kabeljauw ook kunnen vervangen door St. Jakobsschelpen (coquilles). Ik gebruik in dit recept dus de gekruide aardappeltjes, maar je kunt ook gewone aardappeltjes nemen en ze zelf op smaak brengen met peper, zout en een beetje oregano of tijm. Of je laat de aardappeltjes helemaal weg, dan kun je onderstaand gerecht als voorgerechtje voor 4 personen serveren.

Ingrediënten voor 2 personen

Bloemkool 2

  • 400 gram bloemkool (halve bloemkool)
  • 800 ml melk
  • 75 gram chorizo
  • 200 gram kabeljauw
  • 400 gram aardappelpartjes
  • paar takjes peterselie

Extra nodig:

  • keukenmachine

Wat ga je doen

Breng op een laag pitje de melk aan de kook. Let wel op dat het niet aanbrandt of overkookt. Snijd ondertussen de bloemkool in kleine roosjes. Voeg de bloemkool aan de warme melk toe en kook de bloemkoolroosjes een paar minuten tot ze gaar zijn.

Haal de bloemkoolroosjes uit de melk, maar bewaar de melk. Mix de bloemkool samen met ongeveer 8 el melk in de keukenmachine tot een gladde puree. Voeg eventueel nog wat extra melk toe als je puree nog te dik is. Zet de bloemkoolpuree op laag vuur weer op en breng op smaak met peper en zout.

Verhit een beetje olie in een koekenpan. Bak hierin de aardappelpartjes tot ze goudbruin zijn. Breng de aardappeltjes op smaak met tijm, peper en zout (alleen als je naturel aardappeltjes gebruikt).

Snijd de chorizo in hele kleine blokjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de chorizoblokjes tot ze licht krokant zijn. Hak de peterselie fijn en voeg aan de chorizo toe.

Verhit een beetje roomboter of olijfolie (ik gebruikte een combinatie van beide) in een koekenpan. Bak hierin de vis, eerst op de huid en keer daarna om. De vis is goed als deze mooi glanst (snijd eventueel doormidden om te zien of de binnenkant ook goed gaar is). Als de vis wit uitslaat (dit zijn de eiwitten), is dit een teken dat je de vis te lang hebt gebakken. Breng de vis op smaak met peper en zout.

Maak de borden op door de bloemkoolpuree in een mooie streep op het bord te leggen. Leg de vis hier schuin tegenaan. Verdeel de chorizoblokjes en olie over de puree en vis. Maak het bord af met een aantal aardappelpartjes. Als je nog wat peterselie over hebt, kun je dit er eventueel nog los overheen strooien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip