Snel succes: Portugese vis- en bonenstoof

Portugees - hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 min.

Van mijn ouders kreeg ik als vakantiesouvenirtje een klein kookboekje over de Portugese keuken cadeau. De Portugese keuken staat bekend om zijn eenvoudige smaken en verse producten. Maar in dit kookboek ontdekte ik dat ze ook koken met voor ons hele vreemde (en vieze) producten. Je moet er toch niet aan denken: varkensoren, varkensbloed, ingewanden, varkenspoten. Iehl. Gelukkig staan er ook recepten in die me wel aanspreken, zoals deze Portugese vis- en bonenstoof. Ik gaf er een beetje mijn eigen draai aan op basis van wat hier beschikbaar is aan schaal- en schelpdieren. Het werd een heerlijk stoofpotje en een ideale maaltijd voor doordeweekse dagen. Omdat er een royale hoeveelheid witte bonen in de stoof gaat, hoef je er in principe geen rijst of brood bij te serveren. Maar als je het lekker vindt, kun je natuurlijk altijd even een klein broodje afbakken, om hiermee in de saus te dippen. 

Ingredi├źnten voor 3-4 personen

Seafood 2

  • 800 gram witte bonen (uitlekgewicht ongeveer 500 gram)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 wortels
  • 75 gram chorizo
  • 100 gram mosselvlees
  • 100 gram ongekookte, gepelde garnalen
  • 8 grote ongepelde gamba’s
  • blikje tomatenpuree
  • 200 gram passata
  • 3 tomaten
  • sap van 1/2 citroen
  • verse koriander of peterselie

Wat ga je doen

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de wortels in kleine blokjes en de tomaten in stukjes.

Verhit een beetje olie in een braadpan. Fruit hierin de ui, knoflook, chorizo en wortel aan tot de ui zacht wordt. Voeg dan de tijm, laurier, tomatenpuree, passata, tomaten en witte bonen toe. Laat het geheel op laat vuur ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.

Voeg na deze 15 minuten het mosselvlees, de garnalen en gamba’s toe. Laat nog ca. 5 minuten pruttelen. Breng de vis- en bonenstoof tot slot op smaak met peper, zout en citroensap. Serveer met een beetje verse koriander of peterselie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip