Salade niçoise

Frans - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 30 minuten

In mijn studententijd woonde ik op kamers in Utrecht. In die tijd (zo’n 6 jaar geleden) kreeg ik verkering met Renko en hij verhuisde op een gegeven ogenblik ook naar Utrecht. We gingen niet samenwonen, maar het betekende wel dat we doordeweeks ook vaker bij elkaar gingen eten. En helaas (sorry liefje) was ik niet erg onder de indruk van de kookkunsten van Renko. Integendeel, hij kende eigenlijk maar drie recepten: 1) een liefdeloze pasta met wat groenten, saus uit een pot en de allergoedkoopste macaroni, 2) chicken tonight uit een pot en 3) thaise curry. Oh, en nu vergeet ik zijn specialiteit nog: de diepvriespizza met een paar extra cherrytomaten erop. Die Thaise curry was best wel lekker, maar de rest was waardeloos. Al was (is?) hij het daar zelf niet helemaal mee eens.

In elk geval bedacht ik op een avond dat ik wel een kookboekje aan kon leggen voor hem. Het allereerste recept dat ik in mijn word documentje typte was een ‘salade niçoise’. Helaas stierf het project een stille dood, mijn wederhelft was er niet echt voor te porren. Gelukkig is dat nu toch op z’n minst gedeeltelijk goed gekomen, want hij kookt nu regelmatig lekkere recepten van mijn blog.

De salade niçoise zal aldus nog steeds in mijn hoofd om ook eens op mijn blog te plaatsen. En met het mooie weer van vorige week, moest het er eindelijk maar eens van komen. Er is discussie over wat nu precies de ingrediënten van een salade niçoise zouden moeten zijn, maar de consensus is wel dat er in ieder geval vis, ei en groente in hoort. Meestal wordt gekozen voor tonijn, sperziebonen, aardappeltjes, ui, tomaat en zwarte olijven. De tonijn heeft in mijn versie plaats gemaakt voor gerookte makreel. Ik kan er niets aan doen, maar tonijn uit blik vind ik echt net kattenvoer. Aan mijn salade niçoise heb ik verder gegrilde artisjokken toegevoegd, gewoonweg omdat deze zo ongelofelijk lekker zijn en qua smaak perfect in de salade passen. Al met al een heerlijke maaltijd op een zomerse dag. Renko, ga jij hem ook nog eens maken?

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Kook de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar, tot je er met een scherp mesje gemakkelijk doorheen glijdt. Breng water aan de kook voor de eieren en kook de eieren vervolgens 7 minuten in het kokende water. Spoel de aardappeltjes en eieren kort af onder de koude kraan.

Haal ondertussen de puntjes van de sperziebonen en halveer lange exemplaren. Kook de sperziebonen in ca. 10 minuten beetgaar (proef af en toe of ze al goed zijn). Spoel ze kort af met koud water.

Verhit een grillpan op hoog vuur en bestrijk met olie (heb je geen grillpan, laat deze stap dan achterwege en voeg de artisjokken gewoon zo aan de salade toe). Halveer de artisjokharten en grill ze met de snijkant naar beneden tot je mooie donkere grillstreepjes ziet. Haal ze dan uit de grillpan en leg opzij.

Pel de sjalot en snijd hem in de breedte in dunne ringen. Snijd de tomaten in blokjes. Was de sla en trek de bladeren uit elkaar. Halveer de bladeren als ze erg groot zijn. Trek de gerookte makreel met je handen of 2 vorken uiteen in grove stukken. Snijd de ansjovis heel fijn. Pel de eieren en halveer ze.

Meng voor de dressing de olijfolie, mosterd, wijnazijn, peper en wat zout tot alles goed gemengd is.

Doe de krieltjes, sperziebonen, sla, tomaten, sjalot en ansjovis in een grote kom samen met de dressing. Meng alles goed door elkaar. Maak de salade af met de makreel, eieren en artisjokharten en serveer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip