jambalaya

Amerikaans - hoofdgerecht - bereidingstijd: 35 min.

Het lijstje met zelfgemaakte KNORR gerechten wordt steeds langer. Na de kofta, bobotie, gyros en tandoori is nu de Amerikaanse Jambalaya aan de beurt. Een iets onbekender wereldgerecht denk ik, maar absoluut de moeite waard om te ontdekken. Jambalaya is afkomstig uit afkomstig uit de Creoolse en Cajun keuken uit Louisiana. Hierin vind je Amerikaanse, Europese en Surinaamse invloeden. Een mooie mengelmoes dus, die leidt tot heerlijke gerechten zoals deze Jambalaya. Er zijn ontzettend veel verschillende versie van Jambalaya. Wat ze in elk geval allemaal gemeen hebben, is dat rijst het hoofdbestanddeel vormt. Je kookt de rijst in de saus gaar, tot al het water verdampt is en je een redelijk droog gerecht overhoudt. Een beetje zoals risotto of paella dus.

De versie van KNORR wordt gemaakt met kip en chorizo. Ik heb her en der wat research gedaan en ontdekte dat de meeste jambalaya recepten in Amerika met chorizo (of een andere pittige worst) en garnalen wordt gemaakt. Ik heb er daarom voor gekozen om ook voor die combinatie te gaan, ook omdat ik dol ben op garnalen! Als je dit nou niet zo lekker vindt, kun je de garnalen natuurlijk vervangen voor kipfilet. Voeg de kip in dat geval tegelijk met de chorizo toe. Aan de Jambalaya voegde ik verder nog paprika, ui en champignons toe, dus daarmee heb je ook gelijk een goede portie groente te pakken. Een heerlijk eenpansgerecht dat zeker in de smaak zal vallen. En nog een voordeel: één pan, dus weinig afwas. Wat wil je nog meer? 

Ingrediënten voor 2-3 personen

jambalaya 2

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 150 gram chorizo
  • 1 rode paprika
  • 250 gram champignons
  • 200 gram basmatirijst
  • 1 tl tijm
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • 1 tl komijn (ipv tijm, paprikapoeder en komijn kun je ook 1 el cajunkruiden gebruiken)
  • 10-15 ongekookte, gepelde grote garnalen
  • blik tomatenblokjes
  • evt. bosje verse peterselie

Wat ga je doen

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de rode peper fijn.

Verhit een beetje olie in een braadpan en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper aan. Snijd ondertussen de  chorizo in kleine blokjes en voeg aan de ui toe. Snijd de champignons in kwarten en voeg toe, snijd dan de paprika in blokjes en voeg ook toe. Bak een paar minuten. Vervolgens voeg je de rijst, tijm, paprikapoeder, komijn en tomatenblokjes toe. Roer goed door en voeg ook nog 300 ml water toe.

Kook de rijst op laag vuur in ca. 20 minuten gaar of tot al het water is opgenomen. Als het dreigt aan te branden, voeg je nog wat extra water toe.

Als de jambalaya praktisch gaar is voeg je de garnalen toe, laat nog zo’n 3 minuten pruttelen tot de garnalen ook goed gaar zijn.

Breng de jambalaya op smaak met peper en zout en garneer eventueel met peterselie. De liefhebber van pittig eten voegt naar smaak nog wat tabasco toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip