Paella met kip en garnalen

Spaans - hoofdgerecht - bereidingstijd: 40 min.

Vorige week lagen de mr. en ik nog heerlijk aan het zwembad in het Spaanse zonnetje. We waren op vakantie in Catalonië in Noord-Oost Spanje, in de buurt van de stad Girona. Nu is de regio Catalonië hier in Nederland vooral bekend vanwege de costa’s (Lloret del Mar, Blanes etc.), maar deze regio staat ook bekend vanwege het hoge niveau van de Catalaanse keuken. Kijk, daar ben ik in geïnteresseerd! Wij hebben ons op vakantie dan ook goed vermaakt met het bezoeken van leuke marktjes en het proeven van lekkere lokale en Spaanse gerechten.

Een Spaanse klassieker die ook in Catalonië vaak op de kaart stond, is paella. Wij aten een fantastische paella in het stadje Figueres in het noorden. Voor de liefhebbers: als je het Dali museum uitloopt, is dit het eerste tentje wat je tegenkomt. De paella was rijkelijk gevuld met kippenpoten, garnalen, mosselen en inktvisringen. De smaak van saffraan kwam goed door en de garing van de rijst was precies goed: niet te hard, maar ook zeker niet klef. Eenmaal thuisgekomen ben ik direct aan de slag gegaan met het namaken van deze verrukkelijke paella. Ik nam voor de vulling iets meer groenten dan in het originele gerecht (immers, na de vakantie moeten we weer even verantwoord met groenten doen :). Verder gebruikte ik geen mosselen en inktvis, omdat ik dan gelijk een kilo mosselen moest kopen en dat vond ik toch wat veel. Een paella met kip en garnalen dus, maar je kunt er zoveel zeevruchten aan toevoegen als je zelf lekker vindt.

Zorg in elk geval voor een goede rijstsoort. Kies voor een rijstsoort met een ronde korrel die veel vocht kan opnemen. Arroz bomba is de allerbeste rijstsoort voor paella, maar in de supermarkt verkopen ze ook geschikte rijstsoorten onder de naam ‘paellarijst’. Paella wordt traditioneel gezien bereid in een speciale paellapan die laag en heel breed is. Ik heb zo’n pan niet, dus bereidde het gewoon in mijn braadpan, dat werkt ook. De mooie gele kleur tot slot komt van de saffraan, maar om een felgele kleur te krijgen, moet je echt heel veel saffraan gebruiken. Ik heb dus een beetje valsgespeeld en heb 1 buisje saffraan (0,05 gram) gebruikt voor de smaak en dat aangevuld met een beetje kurkuma voor de mooie diepgele kleur. Niet doorvertellen he? Geniet van deze lekkere paella! 

Ingrediënten voor 4 personen

paella

 • 350 gram paellarijst
 • paar draadjes saffraan
 • 1 grote ui
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 (kleine) rode paprika
 • 1 (kleine) groene paprika
 • blikje tomatenpuree
 • 100 gram tuinerwtjes
 • half bosje peterselie
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 1 citroen
 • 900 ml bouillon (kip of groente)
 • 6-8 kipdrumsticks
 • 4 rauwe reuzengarnalen of 12 kleinere garnalen
 • opt. 1 tl kurkuma (voor een diepere gele kleur)

Wat ga je doen

Voeg de saffraan toe aan de hete bouillon en laat even staan.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika’s in hele kleine blokjes. Hak de peterselie zo fijn mogelijk.

Verhit een beetje olie in een braadpan of paellapan. Fruit hierin de ui en knoflook 2 minuten aan. Voeg dan de paprikablokjes toe en bak 5 minuten mee. Doe dan ook de kipdrumsticks in de pan en bak rondom bruin aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.

Voeg vervolgens ook de rijst toe, samen met de bouillon, laurierblaadjes, gerookt paprikapoeder en peterselie. Als je een felgele kleur wilt, kun je ook een beetje kurkuma toevoegen. Laat op laag vuur ca. 20 minuten pruttelen tot de rijst gaar is en al het vocht heeft opgenomen. Als de rijst nog niet gaar is, maar wel alle bouillon heeft opgenomen, voeg je nog wat extra bouillon of heet water toe. Voeg 5 minuten voor het einde (als de rijst bijna helemaal gaar is) de garnalen en tuinerwtjes toe.

Verwijder het laurierblad. Serveer de paella met parten citroen, zodat ieder naar smaak citroensap over de paella kan knijpen.

Tip: het is ook lekker om mosselen of inktvisringen aan de paella toe te voegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip