Met het recept van vandaag komt er alweer een einde aan de Scandinavische themamaand. We sluiten af met een salade met warmgerookte zalm. Ik vind zalm sowieso al een van de lekkerste vissoorten (wie niet?), maar warmgerookte zalm is wel echt het neusje van de zalm (haha, flauw) wat mij betreft. Gerookte zalm is meestal koudgerookt, dit zijn de flinterdun gesneden plakjes zalm die je bijvoorbeeld op een toastje serveert. Warmgerookte zalm heeft meer temperatuur gehad tijdens het roken, waardoor de zalm meer de structuur krijgt van gebakken zalm en de rooksmaak ook iets intenser is. Warmgerookte zalm koop je altijd in moten. Ik vond de mijne bij AH, maar de visboer zal het ook zeker hebben. Zeker de moeite waard om eens te proberen!
Deze salade met warmgerookte zalm, appel en geroosterde knoflook komt uit het kookboek ‘De nieuwe Nordic cuisine’ van Simon Bajada. Gisteren deelde ik al een uitgebreide review over dit kookboek, en zoals beloofd vandaag een recept. Deze salade met warmgerookte zalm vond ik er op de foto gelijk al lekker en aantrekkelijk uitzien. Inmiddels heb ik de salade ook gemaakt en kan ik bevestigen dat hij net zo lekker is als op de foto 🙂 De combi van warmgerookte zalm met de frisse en knapperige komkommer, appel en radijs en de romige yoghurtdressing met een boost van de geroosterde knoflook, is goed gevonden. Wij aten deze salade met een stukje zuurdesembrood, dit vulde de salade echt goed aan. Zo heb je dan gelijk een vullende avondmaaltijd. En ook altijd fijn: deze salade staat binnen 30 minuten op tafel. Snel succes dus!
Ingrediënten voor
personen- 1/2 bol knoflook
- 150 ml yoghurt
- 50 ml melk
- 250 gram warmgerookte zalm
- 1/4 rode ui
- 1/2 komkommer
- 1/2 bosje radijs
- 1 Granny Smith appel
- 75 gram veldsla (of waterkers)
- 1/2 citroen (alleen het sap)
Wat ga je doen
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de bol knoflook op een bakplaat en rooster 20-25 minuten, of tot de randjes bruin beginnen te worden.
Snijd ondertussen de rode ui in dunne halve ringen. Maak dunne slierten van de komkommer met een kaasschaaf of mandoline. Snijd de radijsjes en de appel in plakjes. Leg de appel tot gebruik in een kommetje met aangezuurd water (water met een beetje citroensap of azijn erdoor), zodat de appel niet verkleurt.
Trek de zalm in grove stukken uiteen. Meng met de rode ui, komkommer, radijs, veldsla en het citroensap.
Knijp de tenen knoflook boven een kommetje uit hun vel en prak met een vork fijn. Voeg de yoghurt, melk, een beetje peper en zout toe en roer goed door. Proef en voeg eventueel naar smaak meer zout en peper toe.
Meng de stukjes appel door de salade. Verdeel de dressing over de salade en serveer.
Lekker met een stukje (zuurdesem)brood.