Buddha’s delight – Chinese noedels

Chinees - hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 min.

Op 8 februari begint het Chinese nieuwjaar, het jaar van de aap. Het Chinese nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestdag en is wereldwijd een grote happening. Ik heb het zelf helaas nog nooit in China gevierd, maar toen ik drie jaar geleden voor een aantal maanden in China woonde, zag ik hoe het hele land rood kleurde en toe leefde naar het nieuwe jaar. In Nederland kun je het onder andere vieren in Den Haag en Rotterdam. Ter ere van het Chinese nieuwjaar, heb ik vandaag een recept voor jullie dat helemaal past bij dit feest. Zoals bij bijna elke feestdag, speelt eten ook bij het Chinese nieuwjaar een belangrijke rol. Families komen bij elkaar en genieten van speciale nieuwjaarsgerechten. Er worden veel noedels gegeten, want deze staan symbool voor een lang leven. Niangao is een cake van kleefrijst die symbool staat voor een zoet leven en goede vriendschap. Zo is er nog veel meer te noemen, want bijgelovig dat zijn de Chinezen wel ;).

Buddha’s delight of lo han jai is een bekend Chinees recept dat op nieuwjaarsdag op tafel komt. Het gerecht is afkomstig van de boeddhistische monniken, die altijd vegetarisch eten. Het gerecht bestaat uit noedels met verschillende groenten in een sojasaus, maar de precieze samenstelling is overal anders. Er worden regelmatig ‘exotische’ ingrediënten gebruikt zoals lelieknoppen, gingko noten (van de Japanse notenboom) of waterkastanjes. Mijn versie is voor iedereen toegankelijk, dat leek me wel zo handig :). Mocht je aan bamboescheuten kunnen komen, dan is het lekker om deze toe te voegen. En last but not least: naast dat dit een leuk recept is vanwege het verhaal erachter, zijn deze Chinese noedels ook gewoon heel lekker, makkelijk te maken en staat het binnen 20 minuten op tafel!

Ingrediënten voor 2 personen

Buddha's Delight

  • 100 gram glasnoedels / vermicellinoedels / rijstnoedels
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember van ongeveer 3 cm
  • 1/2 paksoi
  • 100 gram shiitakes
  • 3 bosuitjes
  • 1/2 blikje babymais
  • 3 el Chinese rijstwijn (te vervangen door droge sherry, of weglaten)
  • 3 el sojasaus
  • 2 el (vegetarische) oestersaus
  • 1 tl suiker
  • handjevol ongezouten pinda’s

Wat ga je doen

Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet daarna opzij.

Hak de knoflook fijn en snijd de gember in hele kleine stukjes. Snijd de shiitakes in kwarten en de paksoi in reepjes. Hak de bladeren van de paksoi grof en houd apart. Snijd de bosuitjes in ringetjes en halveer de babymais in de lengte.

Verhit een beetje olie in een wok op hoog vuur. Bak heel kort de knoflook en gember en voeg dan de shiitakes toe. Bak even mee tot de shiitakes iets zacht beginnen te worden en voeg dan ook het witte deel van de paksoi toe. Roerbak tot de paksoi zachter begint te worden. Voeg de rijstwijn, sojasaus, oestersaus, suiker, bosuitjes en babymais toe en schep om. Meng de noedels door de saus en voeg de paksoibladeren toe. Schep alles goed door elkaar en proef of het gerecht voldoende op smaak is. Eventueel kun je nog wat sojasaus toevoegen.

Strooi de pinda’s over het gerecht en serveer direct.

 

Eén reactie op “Buddha’s delight – Chinese noedels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip