Noedels met kip in kokosmelk

Birmees (Myanmar) - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 45 minuten

Een paar maanden geleden brachten mijn opa en oma een leuk kookboek voor mij mee uit een tweedehands boekenwinkel. Het boek heet ‘de Aziatische keuken’ en het werd uitgegeven in 1993. Dat is wel te zien ook, het boek heeft nauwelijks foto’s en de foto’s die er zijn, maken dat je juist géén zin krijgt in het eten. Toch vind ik zo’n boek super leuk, want het is voor mij dan juist een uitdaging om een recept te kiezen en daar een versie ‘anno 2017’ van te maken.

Ik koos een recept uit de Birmese keuken (bij veel mensen ook bekend onder de huidige naam Myanmar), omdat ik nog nooit een echt Birmees gerecht bereid had. Het gerecht heet ùn-nó kauk-swè (noedels met kip en kokosnoot) en is één van de bekendste Birmese gerechten. Op internet vind je verschillende versies van dit gerecht, maar er is (voor zover ik kon zien) nog geen Nederlands recept beschikbaar, behalve dan dus in dit kookboek uit 1993 dat waarschijnlijk niemand heeft 😉 Hoog tijd om met een eigen versie aan de slag te gaan dus!

Deze noedels met kip in kokosmelk is echt comfortfood. Het bijzondere aan dit gerecht is de saus. Dat is niet gewoon kokosmelk, maar een saus die traditioneel gebonden wordt met spliterwtenbloem en linzenbloem. Dit geeft een bijzondere smaak. Omdat deze bloemsoorten erg lastig verkrijgbaar zijn, gebruik ik het veel beter verkrijgbare kikkererwtenbloem. Ook daarmee krijg je die typische ‘peulvruchtensmaak’. Dit geeft toch echt wel een andere smaak dan gewone bloem, dus probeer aan een van deze bloemsoorten te komen. De basis van dit gerecht bestaat uit noedels, kip en de kokossaus. Daarbovenop komen zoveel toppings als je zelf lekker vindt. Ik zou je aanraden om in elk geval partjes citroen te serveren, want dit zorgt voor een lekkere frisheid in het gerecht. Ik koos verder voor gebakken knoflook, eieren en bosuitjes. Je zou ook kunnen denken aan partjes tomaat, uiringen of amandelschaafsel. Serveer met een groentebijgerecht en je hebt een waar Birmees feestmaal op tafel staan!

 

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Wrijf de kip in met de kurkuma en een beetje zout. Breng de kip in een pan met ruim water aan de kook en laat ongeveer 20-25 minuten sudderen op laag vuur tot de kip net gaar is.

Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook en gember fijn. Snijd de bosui in ringetjes.

Haal de kip na ongeveer 25 minuten uit de pan en laat het kookvocht op hoog vuur tot ongeveer 300 ml inkoken (hoeveelheid op basis van 2 personen). Heb je echt nog veel meer vocht, giet dan eventueel wat af. Pluk als je dat wilt het vlees van de botten en verwijder het vel, of laat de kippenpoten heel. Meng de kikkererwtenbloem met ongeveer 100 ml van het kookvocht tot een papje. Voeg het toe aan de rest van het ingekookte kookvocht van de kip. Draai het vuur laag en voeg ook de kokosmelk toe. Laat ongeveer 20 minuten sudderen tot je een dikke saus hebt, roer regelmatig door. Als je saus te dun is, kun je nog wat extra kikkererwtenbloem toevoegen. Is je saus te dik, dan voeg je nog wat heet water toe.

Verhit ondertussen een beetje olie in een wok en bak hierin de uien, knoflook, gember en chilipoeder voor ongeveer 5 minuten. Voeg dan de kip toe en bak nog 5 minuten mee. Voeg het mengsel aan de saus toe.

Kook tegelijk de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Breng ook water aan de kook voor de eieren en kook de eieren hierin 7 minuten tot ze goed gaar zijn. Pel de eieren.

Snijd de teentjes knoflook voor de garnering in plakjes en laat ze in een koekenpan met een beetje olie op hoog vuur knapperig bakken.

Serveer de noedels met kip-kokossaus met maak af met de garneringen. Lekker met een groente bijgerecht, zoals geroosterde bloemkool, paksoi in oestersaus of een frisse kachumber (salade) met tomaat en koriander.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip