Curry met zoete aardappel, paksoi en pindakaas

Fusion - Hoofdgerecht - bereidingstijd: 20 min. + 20 min. pruttelen

De pindakaas trend is eindelijk ook in mijn huis geland hoor. Move over pindakaas op brood, want pindakaas combineer je vanaf nu echt met alles! Ik begin de dag graag met een havermoutontbijtje met appel en een theelepel pindakaas, tussendoor neem ik een ‘energyball’ met, jawel, pindakaas en dadels, bij de lunch smeer ik het gewoon op brood en ’s avonds blijkt pindakaas ook een heerlijke toevoeging aan de Aziatische curry. Het is jammer dat het zoveel calorieën bevat (noten bevatten veel gezonde vetten, maar dus ook veel calorieën), dus ik probeer mezelf nog wel een beetje in toom te houden 😉

Goed, voor wie nog niet is afgehaakt.. Pindakaas smaakt écht heerlijk in een Aziatische curry, zoals deze curry met zoete aardappel, paksoi en pindakaas. Ga maar na, in veel (met name Thaise) curry’s worden er pinda’s gebruikt. Het is zo bekeken dus helemaal niet vreemd om de gemalen variant in de vorm van pindakaas te nemen. Ik gebruik zelf het liefste de 100% pindakaas, dit is niets anders dan gemalen pinda’s en ik vind deze qua smaak en textuur ook het beste combineren met hartige gerechten.

Deze curry is geen traditioneel Thaise of Indiase curry, het is meer een mix van verschillende Aziatische smaken die gewoon lekker bij elkaar passen. Zo gebruik ik nu kurkuma, komijn en kaneel, daarmee ga je op de Indiase tour. Je zou in plaats van de gemalen specerijen het gerecht ook eens kunnen proberen met Thaise (gele) currypasta, die je dan als allereerste in de pan doet. Zo geef je het gerecht net weer een ander tintje. Het leuke aan currygerechten is dat je echt bijna oneindig kunt variëren als je de basis een beetje onder de knie hebt. Ik vind dit een makkelijke, gezonde en heerlijke maaltijd voor doordeweeks waar wij voorlopig nog niet op uitgekeken zijn.

Ingrediënten voor  personen

Wat ga je doen

Snijd de ui in dunne halve ringen. Hak de knoflook, gember en eventueel de rode peper fijn.

Verhit een beetje olie in een braadpan en bak hierin de uien in ongeveer 5-10 minuten lichtbruin. Snijd ondertussen de zoete aardappel in blokjes. Voeg de knoflook, gember en rode peper aan de uien toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan de zoete aardappelblokjes toe, net als de kurkuma, komijn en kaneel. Bak 1 minuut mee tot de specerijen geurig beginnen te ruiken, voeg dan de pindakaas en kokosmelk toe. Breng verder op smaak met zout en peper. Laat op laag vuur met het deksel op de pan ongeveer 20 minuten pruttelen tot de zoete aardappel bijna helemaal gaar is.

Snijd ondertussen de paksoi in reepjes en de bladeren in grove stukken. Voeg 5 minuten voor het einde het harde (witte) deel van de paksoi toe en laat even meepruttelen. Voeg vervolgens ook de kikkererwten en paksoibladeren toe. Laat nog even op het vuur staan tot het goed warm is.

Serveer de curry met rijst.

2 reacties op “Curry met zoete aardappel, paksoi en pindakaas

  1. Jolanda Knol

    Vanavond dit gerecht gemaakt. De aanpassingen in het recept voor ons waren: de helft minder rode peper, dubbele hoeveelheid paksoi en halve prutteltijd. En zilvervliesrijst natuurlijk ;-). LEKKER!
    Dank je wel!

    1. Leuk om te horen! Verbaasd me trouwens wel dat je met de halve prutteltijd het al gaar had. Zoete aardappel heeft bij mij toch echt wel 20 minuten nodig om gaar te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip