Carrot cake met pistache, kokos en een roomkaasfrosting

Vandaag vieren wij een (klein) feestje, Renko en ik zijn namelijk 1 jaar getrouwd! En dat verdient natuurlijk een taartje 🙂 Ter ere van ons 1 jarig huwelijk maakte ik deze carrot cake. Ik ben dol op wortelcake en de zoete roomkaasfrosting die er vaak bovenop zit. Meestal maak ik mijn carrot cake met rozijnen, maar vandaag gaan we op de oosterse tour met pistache en kokos. Het idee van de pistache en kokos komt uit het kookboek ‘Persiana’. Om een beetje in de sfeer van het Midden-Oosten te blijven heb ik een roomkaasfrosting met oranjebloesemwater gemaakt. Heb je dit nu niet, dan laat je het gewoon weg.

Ingrediënten voor 10-12 stukjes

  • 150 gram bloem
  • 3 eieren
  • 175 gram kristalsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 gram roomboter
  • 2 tl vanille aroma
  • 2 tl kaneel
  • 2 grote wortels
  • 100 gram geraspte kokos
  • 100 gram ongezouten pistachenoten

Voor de roomkaasfrosting: (een bescheiden laag, ben je nou een echte zoetekauw dan zou je 1,5x deze hoeveelheid kunnen maken).

  • 100 gram zachte roomkaas (mon chou)
  • 70 gram poedersuiker
  • 1 el oranjebloesemwater (niet alle soorten oranjebloesemwater zijn even sterk, dus proef vooral)
  • een paar gedopte en gehakte ongezouten pistachenoten ter garnering

Extra nodig:

  • springvorm 22-24 cm

Dit ga je doen

Verwarm de oven voor op 160ºC. Vet de springvorm in met boter of bekleed met bakpapier.

Rasp de wortels grof. Dop de pistachenoten en hak ze grof. Smelt de boter in de magnetron (ongeveer een minuutje op de hoogste stand) of in een pannetje.

Klop de eieren, suiker, vanille-aroma en boter in een kom tot een luchtige massa.

Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, kaneel en kokos. Schep dit vervolgens voorzichtig bij het ei-suiker-boter mengsel en meng goed. Voeg de geraspte wortels en gehakte pistachenoten hierbij. Roer door tot alle ingrediënten goed verdeeld zijn.

Schep het beslag in de springvorm en bak ongeveer 60 minuten in de oven tot de taart stevig aanvoelt en een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de taart in de vorm afkoelen.

Klop voor de roomkaasfrosting de roomkaas en poedersuiker luchtig, met een mixer of met de hand. Voeg het oranjebloesemwater toe, proef goed. Verdeel de frosting gelijkmatig over de taart, maar pas als de taart helemaal is afgekoeld! Decoreer met gehakte pistachenoten, of met marsepeinen worteltjes. Bewaar de taart (na het aanbrengen van de roomkaasfrosting) afgedekt in de koelkast.

Carrot cake

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tip