Review: Persiana van Sabrina Ghayour

Het lijkt me leuk om op mijn blog ook af en toe andere foodgerelateerde dingen te bespreken, zoals hotspots, reviews en persoonlijke ervaringen. Je kunt dit vinden in de rubriek ‘inspiratie’. Vandaag trap ik af met een recensie. Voor mijn verjaardag kreeg ik het kookboek Persiana en daarom leek het me leuk dit boek hier te bespreken.

Persiana is het eerste kookboek van Sabrina Ghayour en is verschenen in 2014. De ondertitel van het boek is ‘recepten uit het Midden-Oosten en verder’. De naam zegt het dus eigenlijk al, de focus van dit boek is het Midden-Oosten en dan van Iran tot Marokko. Het boek bevat 100 recepten. Sabrina geeft in haar boek zowel traditionele en authentieke recepten als gerechten die ze zelf bedacht heeft, geïnspireerd op de kookwijze uit het Midden-Oosten.

Omdat Sabrina veel kookt met specerijen is het handig om een basisvoorraad kruiden aan te leggen wanneer je gaat koken uit haar boek. Veel voorkomende bijzondere ingrediënten zijn sumak, za’atar, rozenblaadjes, saffraan, ingelegde citroenen en granaatappelmelasse. Daarnaast worden ook specerijen gebruikt die de meeste mensen wel in de kast zullen hebben staan, zoals paprikapoeder, kaneel, komijn, kurkuma, chilipoeder en munt. Natuurlijk kun je ook je eigen creativiteit gebruiken en een ingrediënt vervangen als je het niet op voorraad hebt. Google is hierbij je beste vriend, typ bijvoorbeeld in ‘sumak vervangen’ en je krijgt een hele reeks suggesties.

Indeling van het boek

Persiana is ingedeeld in 6 overzichtelijke hoofdstukken. Hoofdstuk 1 bestaat uit mezze & gerechten om te delen. Je vindt hier allerlei kleine hapjes, zoals verschillende dips (cacik, hummus, maast o khiar), salades, gehaktballetjes en turkse pizza. Deze gerechten zijn over het algemeen vrij snel klaar te maken. Hoofdstuk 2 bevat gerechten met brood & granen. Denk hierbij aan perzisch platbrood, maar vooral ook aan biryani en andere Iraanse rijstgerechten. In hoofdstuk 3 komen de soepen, stoofschotels & tajines aan bod. Heerlijke warme gerechten, perfect om in de herfst en winter klaar te maken. Het zijn recepten die je op zondagmiddag opzet en dan een paar uur laat pruttelen. Echte Iraanse klassiekers zoals Khoresh-e-Fesenjan en Khoresh-e-Gheymeh ontbreken niet. In hoofdstuk 4 vind je vervolgens vlees- & visgerechten. De meeste recepten worden gemaakt met kip en lamsvlees. Een paar bekende recepten die je hier vindt: bastilla, joojeh kabab (kip met saffraan & citroen), kefte en de visschotel ghelyeh mahi.

Vervolgens komen in hoofdstuk 5 de salades & groenten aan bod. Persiana bevat veel saladerecepten, zoals tabbouleh, fattoush en shirazi. Daarnaast komen ook enkele warme gerechten met aardappel, pompoen en aubergine aan bod. Hoofdstuk 6 tenslotte bevat de desserts & zoetigheden. Dit hoofdstuk is niet heel uitgebreid, omdat in het Midden-Oosten traditioneel geen desserts worden gegeten. Je vindt er het recept van bijvoorbeeld baklava en rijstpudding.

veelzijdig kookboek

Mijn eerste indruk van Persiana is heel erg goed. Het is een prachtig boek geworden met mooie grote foto’s bij elk recept. Van de meeste foto’s krijg ik spontaan honger en zin om de keuken in te duiken! De recepten zijn duidelijk geschreven en als je een basisvoorraad aan ingrediënten hebt, ook goed te maken. Ik heb het boek nu 6 weken in huis en inmiddels al 15 recepten uit Persiana gekookt. Dat is een absoluut record, want de meeste kookboeken staan toch ongebruikt in de kast.

Ik vind de recepten van Sabrina Ghayour verrassend, de smaken zijn echt heel goed. Ik vind het ook een groot voordeel dat je zowel eenvoudige gerechten voor doordeweeks als uitgebreide gerechten voor in het weekend in het boek tegenkomt. De keuken van het Midden-Oosten leent zich heel goed voor een grote tafel vol heerlijke mezze in het gezelschap van vrienden of familie, dus ook daarvoor zit je met dit boek helemaal goed.

Dit boek is een absolute aanrader. Het is misschien wel het beste kookboek dat ik in mijn kast heb staan.

Oordeel (max *****)

foto’s: ****
duidelijkheid recepten: *****
verhouding vlees/vis/groenten: *****
vindbaarheid ingrediënten: ***

Persiana is te koop in de (online) boekwinkel voor €24,95
Persiana pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tip