Love cake

Indiaas - cake/taart - bereidingstijd: 25 min. + 50 min. oventijd

Ik ben meer een kok dan een bakker. Dat is maar goed ook, want anders zou ik gegarandeerd aan alle kanten uitdijen ;). Toch vind ik het wel heel leuk om af en toe de keuken in te duiken om een lekker baksel te maken. En dan vooral om lekkere smaken te combineren. Het decoreren is niet zo mijn piece of cake, maar deze keer deed ik toch een beetje mijn best omdat de taart voor een bruiloft bestemd was. En uiteindelijk was ik ongelofelijk tevreden! De love cake ziet er feestelijk uit en de smaak was nog vele malen beter dan hij op het eerste gezicht deed vermoeden. Dat is altijd spannend hoor, je bedenkt lekkere smaken, maar dat kan je bij een ‘rauw’ beslag toch niet echt proeven. Altijd afwachten dus hoe het uit de oven komt! Deze love cake is een feestelijke cake/taart die zowel in India als de Arabische wereld (Iran) wordt geserveerd bij feestelijke gelegenheden zoals bruiloften. De cake wordt gevuld met fantastische smaakmakers als rozenwater, kardemom, kaneel, nootmuskaat en citroenrasp. Er gaan veel eieren in en die zorgen samen met het semolinameel voor een redelijk luchtige structuur. Een echte aanrader, en perfect natuurlijk om je lover mee te verrassen! 

Ingrediënten voor 1 cake/taart

Love cake 2

  • 150 gram roomboter
  • 275 gram suiker
  • 225 gram cashewnoten
  • 200 gram semolina (fijne griesmeel, gebruik evt. gewone bloem)
  • 6 eieren
  • 80 ml honing
  • 1-2 el rozenwater (of naar smaak)
  • 1 tl kardemom
  • 1,5 tl kaneel
  • 0,25 tl nootmuskaat
  • rasp van 2 citroenen

Voor de roomkaasfrosting (opt.)

  • 100 gram roomkaas
  • 100 gram poedersuiker
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el rozenwater

Voor de garnering (opt.)

  • Gesuikerde rozenblaadjes of vers fruit

Extra nodig: 

  • springvorm met een diameter van 26 cm of een bakvorm van 20×30 cm
  • keukenmachine
  • handmixer

Wat ga je doen

Verwarm de oven voor op 160ºC. Vet de bakvorm in met een beetje boter.

Maal de cashewnoten fijn in de keukenmachine. Splits de eieren.

Mix de roomboter en suiker in een kom tot ze goed vermengd zijn. Voeg dan de eidooiers toe en mix tot een romige massa. Roer de gemalen cashewnoten, semolina, honing, rozenwater, kardemom, kaneel, nootmuskaat en een snufje zout met een spatel door het beslag tot alles goed gemengd is. Rasp de citroenen boven het beslag en roer nogmaals goed door.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom met de mixer tot ze helemaal stijf zijn en je de kom op z’n kop kunt houden. Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag.

Giet het beslag in de bakvorm. Bak ongeveer 50 minuten in de oven tot de cake mooi bruin is en stevig aanvoelt als je er op drukt. Laat de cake afkoelen in de vorm.

Als de cake volledig is afgekoeld, kun je hem eventueel afmaken met een roomkaasfrosting. Meng hiervoor roomkaas, poedersuiker, citroensap en rozenwater door elkaar. Bestrijk de love cake met de frosting. Versier eventueel met rozenblaadjes, pistachenootjes of vers fruit.

Bewaar de love cake in de koelkast. Je kunt hem hier enkele dagen bewaren.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tip